Iznenađenje za nas iz Bele kuće; "Neće dugo trajati"

Beograd -- Iako su brojni analitičari prognozirali da novom američkom predsedniku Džozefu Bajdenu naš region neće biti visoko na skali prioriteta, on ih je iznenadio.

Izvor: Sputnjik
Podeli
maxxyustas/depositphotos
maxxyustas/depositphotos

Bela kuća je obelodanila da je među šest prioriteta nove administracije SAD i Zapadni Balkan. To znači da Srbija mora da bude spremna na nove izazove pre svega oko Kosova, piše Sputnjik.

Koliko god loše izgledalo to što je Zapadni Balkan među prioritetima američke spoljne politike, što podrazumeva postizanje sveobuhvatnog sporazuma između Beograda i Prištine, intenzitet pritisaka na nas ipak ne može da bude prejak, ni predugo da traje, smatra Aleksandar Gajić iz Instituta za evropske studije.

Posle telefonskog razgovora predsednika Džozefa Bajdena sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel Bela kuća je saopštila da je među šest prioriteta američke spoljne politike i Zapadni Balkan. Pitanje postizanja sporazuma između Beograda i Prištine našlo se tako, rame uz rame, sa Avganistanom, Rusijom, Kinom, Iranom i Ukrajinom, gde američka administracija vidi najveće probleme koje bi da rešava.

"Vest o razgovoru između Bajdena i Mereklove o prioritetima zajedničkog delovanja u spoljnoj politici vezano za Zapadni Balkan nije dobra za nas. Ona govori o njihovoj nameri da koordinirano vrše pritisak na srpsku stranu ne bi li se mogao postići sveobuhvatni sporazum koji bi posredno doveo do priznanja Kosova i Metohije kao nezavisne države i ono postalo članica međunarodnih organizacija", ističe Gajić za Sputnjik koji ipak napominje da je za njega sve ovo očekivano.

S obzirom na navedene ostale prioritete, prostor Zapadnog Balkana i američka i nemačka spoljna politika vide kao onaj na kome se lakše može doći do cilja, nego u drugim slučajevima. Mnogo teže će to ići sa Iranom, Ukrajinom... gde oni imaju razmimoilaženja o strateškim interesima, zato je razumljivo stavljanje Zapadnog Balkana na spisak, objašnjava on.

Gajić, međutim, smatra da je i to podudaranje interesa ograničeno.

"Ovde dolazi do delimičnog preklapanja, ali privremeno, jer će u jednom trenutku doći do konfrontiranja u odnosu na velike sile u Savetu bezbednosti UN koje podržavaju poziciju Srbije po pitanju Kosova i Metohije. Ja mislim da između Nemačke i Amerike po pitanju spoljne politike na prostoru cele Evrope pa i Zapadnog Balkana zapravo nema suštinske podudarnosti. Sada se radi o taktičkoj podudarnosti da se na štetu Srba ostvare neki interesi, ali dugoročno njihovi interesi se ne podudaraju", ocena je našeg sagovornika.

On podseća i da se Merkelova povlači sa političke scene i da je pitanje kakva će vlada biti formirana nakon septembarskih izbora u Nemačkoj. Zato se, kaže, može očekivati i da će ta njihova unisonost i napor da zajednički deluju početi da slabi.

"S druge strane, očekum da će i Bajden imati velike probleme na unutrašnjem planu u Americi i da neće moći sa tolikim žarom da se usredsredi na spoljnopolitičko delovanje ni na Balkanu", ističe on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 96 idi na stranu