SAD imaju "novog Pompea"

Entoni Blinken stupio je danas na dužnost američkog državnog sekretara, prenosi Rojters.

Izvor: Tanjug
Podeli
 EPA/Alex Edelman / POOL
EPA/Alex Edelman / POOL

On je obećao da će da poboljša odnose sa globalnim partnerima i da pokaže svetu da SAD mogu da imaju ulogu lidera, istovremeno rešavajući problem klimatskih promena, urušavanja demokratije i druga kompleksna pitanja.

Mali broj zaposlenih, ograničen merama protiv koronavirusa, pozdravio je Blinkena aplauzom.

Svet nas trenutno pažljivo posmatra, želi da zna da li možemo da izlečimo našu naciju, da li možemo da vodimo snage našim primerom i da li ćemo diplomatskim odnosima sa našim saveznicima i partnerima moći da se suočimo sa velikim izazovima našeg vremena, rekao je Blinkin.

U te izazove on je uvrstio pandemiju koronavirusa, klimatske promene, globalnu ekonomiju, pretnje demokratiji, borbu za rasnu jednakost i pravdu i opasnost po bezbednost i globalnu stabilnost koja dolazi od protivnika. Novi državni sekretar nije odgovorio na pitanje novinara koji izazov smatra najprioritetnijim.

Blinken je rekao da Stejt department mora da radi na uspostavljanju ujedinjenog fronta sa saveznicima kako bi pobedili izazove.

Entoni Blinken, diplomata sa dugogodišnjim iskustvom, bio je na funkciji zamenika državnog sekretara za vreme vladavine Baraka Obame.

Bajdenov predlog da Blinken bude postavljen na funkciju državnog sekretara potvrdio je juče Senat sa 78 glasova za i 22 glasa protiv toga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 546 idi na stranu