Udvostručen broj žrtava oružanih napada u Kongu tokom prethodne godine

Broj ubistava koje su izvršile naoružane grupe u Demokratskoj Republici Kongo više je nego udvostručen tokom 2020. godine, saopštile su danas Ujedinjene nacije.

Izvor: B92

Sreda, 27.01.2021.

17:15

Udvostručen broj žrtava oružanih napada u Kongu tokom prethodne godine
EPA/SALVATORE DI NOLFI

UN ukazuju da je došlo do naglog povećanja nasilja na istoku zemlje, dve godine nakon što je Feliks Čisekedi postao predsednik, prenosi Rojtes.

Zajednička kancelarija UN za ljudska prava navodi da su militanti ubili najmanje 2.487 civila tokom 2020. godine, što je porast u odnosu na 1.029 žrtava 2019. godine.

Kako dodaje, pripadnici Savezničkih demokratskih snaga (ADF), islamističke oružane grupe iz Ugande, odgovorni su za trećinu žrtava, uključujući više od 200 žena i 26 dece u pokrajinama Severni Kivu i Ituri.

"Ovi napadi su deo strategije ADF sejanja terora u ovom oblastima u znak odmazde zbog operacija vojske i kako bi kontrolisali teritoriju radi vršenja raznih krijumčarskih aktivnosti", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: