Astrazeneka ipak na sastanku večeras

Evropska komisija potvrdila je da se kompanija Astrazeneka povukla sa današnjeg sastanka, na kome se govorilo o zalihama vakcine protiv kovida 19.

Izvor: Tanjug

Sreda, 27.01.2021.

12:12

Astrazeneka ipak na sastanku večeras
Foto: Shutterstok/YAKOBCHUK VASYL

Ministar zdravstva Austrije Rudolf Anšober izjavio je da su pregovori između AstraZeneke i EU, na zahtev britansko-švedske kompanije, odloženi za jedan dan, do sutra.

Diplomatski izvori u Briselu su potvrdili da će predstavnik kompanije Astra Zeneka ipak prisutvovati večerašnjim sastanku sa predstavnicima Evropske komisije i zemljama članicama.

”Rekli su nam da nemaju šta novo da nam kažu, ali na kraju je izvršna potredsednica kompanije Iskra Reić rekla da će prisutvovati sastanku i mi je očekujemo”, poručuju u Briselu.

U Briselu naglašavaju da je za brinatsku kompaniju Astra Zeneka EU izdvojila 336 milona evra za razvoj proizvodih kapaciteta za vakicnu protiv Kovid-19, a da je potpisanim ugovorm naručeno 400 miliona doza.

Dodaje se da je da AstraZenka trebalo da bude i prva vakcina sa kojim bi se krenulo u masovnu vakcinaciju u EU.

”Imali smo sreću da se prethodno odbre vakcine Fazjer i Moderna, jer AstraZeneka može da isporuči tek četvrtinu doza planiranih za prvi kvartal 2021" objašanjavu u Briselu.

Izvori iz EK navode da za razliku od Fajzera, od koga su dobili konkretne odgovore o problemu u prozvodnji i nadoknati vakcina, od Astra Zeneke i dalje čekaju jasan odgovor šta se dešava sa prozvodnjom i isporukom vakcina iz četiri fabrike koje se nalaze na teritoriji Evrope,od koji dve u Velikoj Britaniji.

”Ne mogu sve vakcine proizvedene u Evropi ostati u Evropi i to je normalno. Ali priorodno je i da mi proizvodimo za nas kao bi izbegli probleme sa uvozom”, zaključuju u Briselu. Prošle nedelje zvaničnici Astrazeneke su rekli da EU zaostaje za svojim ciljevima za snabdevanje vakcinama zbog problema u proizvodnom procesu.

Sa sličnim problemima koji nastaju sa proizvodnjom vakcine Fajzera i Bionteka, EU je rekla da će od sada kompanije koje proizvode vakcine u bloku morati da „daju rano obaveštenje kad god žele da izvezu vakcine u treće zemlje“.

Kako je prethodno rečeno, Evropska unija traži od Astrazeneke da objavi ugovor koji je potpisala sa evropskim blokom o isporuci vakcina protiv kovida 19 nakon što je izvršni direktor kompanije Paskal Sorio otkrio poverljive klauzule, izjavio je danas neimenovani zvaničnik EU.

U jučerašnjem intervjuu dnevnim listovima, Sorio rekao je da je ugovor sa EU zasnovan na klauzuli o najboljim namerama i da ne obavezuje kompaniju na određeni datum isporuke, preneo je Rojters.

Intervju je usledio nakon najave kompanije o smanjenju snabdevanja EU vakcinama u prvom kvartalu.

Zvaničnik EU rekao je da je klauzula o najboljim namerama standardna u ugovorima sa proizvođačima proizvoda koji su u razvoju.

Podsetimo, Paskal Sorio, izvršni direktor farmaceutske kompanije Astrazeneka, odgovorio je na mnoštvo kritika koje su stigle iz Evropske komisije, ali i iz pojedinih država članica EU povodom ponašanja ove kompanije kada je reč o dostavi vakcina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: