Broj obolelih premašio 101 milion; Mnogo zaraženih medicinara na Klinici za nefrologiju

Koronavirusom je širom sveta zaraženo preko 100 miliona ljudi, a do sada je od posledica infekcije preminulo 2.167.000.

Izvor: B92

Sreda, 27.01.2021.

08:35

Broj obolelih premašio 101 milion; Mnogo zaraženih medicinara na Klinici za nefrologiju
FOTO: Profimedia

Oporavilo se 72 miliona inficiranih pacijenata.

Najviše zaraženih koronavirusom resgistrovano je u Sjedinjenim Američkim Državama - preko 26 miliona, kao i najviše preminulih od kovida 19 - 435.000.

U Velikoj Britaniji je broj preminulih od kovida 19 premašio 100.000. To je peta zemlja na svetu u kojoj je preminulo više od 100.000 ljudi, a u toj grupi su SAD, Brazil, Indija i Meksiko.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) izdala je u najnovije savete kliničarima za lečenje pacijenata s kovidom 19, uključujući one koji pokazuju dugotrajne simptome bolesti nakon oporavka, a saopštila je i da im preporučuje upotrebu antikoagulanasa u malim dozama za sprečavanje stvaranja krvnih ugrušaka.

Panel stručnjaka Svetske zdravstvene organizacije preporučio je da se vakcina protiv kovid 19 američkog proizvođača "Moderna" daje u dve doze u razmaku od 28 dana, koje bi se u izuzetnim okolnostima mogle produžiti na 42 dana.

Najmanje dva pacijenta opšte bolnice u Jesenicama u Sloveniji zaražena su izuzetno zaraznom novom britanskom mutacijom koronavirusa, još pre dve nedelje, pokazalo je ispitivanje šest slučajnih uzoraka u toj medicinskoj ustanovi.

Države članice Evropske unije razmatraju da tuže sudu kompaniju "Astra-Zeneka" zbog kršenja ugovorne obaveze o rokovima isporuka vakcina, izjavio je ministar spoljnih poslova Litvanije Edgars Rinkevič.

Sve informacije o pandemiji koronavirusa pratite iz minuta u minut u našem LIVE blogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: