Premijer Severne Makedonije najavio povratak srpskog jezika

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev čestitao je Svetog Savu pripadnicima srpske manjine i najavio povratak srpskog jezika kao izbornog predmeta u školama.

Izvor: Tanjug

Sreda, 27.01.2021.

16:42

Premijer Severne Makedonije najavio povratak srpskog jezika
EPA/Georgi Licovski

"Vratićemo nastavne programe za učenje srpskog jezika za učenike od trećeg do šestog razreda, dok nastavni program za učenike sedmog, osmog i devetog razreda trenutno prolazi kroz proces izdavanja odobrenja", rekao je Zaev podsećajući da je VMRO-DPMNE 2007. godine ukinio srpski jezik kao izborni predmet.

U poruci na Fejsbuku on je takođe primetio da „sa našin sugrađanima iz Srbije promovišemo tradicionalno dobre odnose sa Republikom Srbijom“ i da je u to ime opština Centar završila procedure za izgradnju srpskog kulturnog centra.

Izgradnja centra počeće ove godine, a u isto vreme biće realizovan idejni projekat za izgradnju makedonskog kulturnog centra u Srbiji, napisao je Zaev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: