Na današnji dan umro je Srđan Aleksić

Danas se obeležava 28. godišnjica smrti Srđana Aleksića, mladića koji je za vreme rata u BiH, u centru Trebinja stradao braneći prijatelja Bošnjaka.

Izvor: Beta
Podeli

Srđan Aleksić je preminuo u trebinjskoj bolnici na današnji dan 1993. godine od posledica udaraca zadobijenih šest dana ranije u centru grada od grupe pripadnika tadašnje Vojske Republike Srpske, dok je branio prijatelja Bošnjaka Alena Glavovića.

Alen Glavović danas živi u Švedskoj. Svake godine posećuje Trebinje, Srđanov grob i grob njegovog oca.

Srđanu Aleksiću je posthumno dodeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini.

"Danas je dan kada je sahranjen Srđo Aleksić, dan kada je sahranjeno njegovo telo. Tada nisam znao da će Srđan ostati da živi kao uspomena na nešto učinjeno ljudsko, nešto što je dalo neki tračak nade u zlom vremenu", izjavio je njegov otac Rade za regionalnu televiziju N1.

Srđan Aleksić dobio je svoju ulicu u Sarajevu, prolaz u Novom Sadu u Zmaj-Jovinoj ulici nazvan je po njemu, a na tom mestu postavljena je spomen-ploča u njegovu čast.

Prolaz koji nosi ime Srđana Aleksića postoji i u Pančevu, a u Tuzli se već godinama održava sportski turnir koji nosi ime Srđana Aleksića i promoviše zajedništvo među mladima.

U februaru 2012. godine tadašnji predsednik Republike Srbije Boris Tadić posthumno je Aleksića odlikovao Zlatnom medaljom "Miloš Obilić" za pokazanu hrabrost i delo posebnog junaštva.

Milorad Dodik je 9. januara 2013. godine, u to vreme predsednik RS, odlikovao Srđana Aleksića "Ordenom časti Republike Srpske sa zlatnim zracima".

Jedanaestog jula 2013, na dan obeležavanja genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine, po Aleksiću je nazvana ulica pored Spomen-parka žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije u Podgorici.

Po njemu je nazvana i jedna ulica u Novom Beogradu.

Beogradski reditelj Srdan Golubović snimio je film "Krugovi", inspirisan postupcima Srđana Aleksića, koji je u ratu spasao prijatelja Bošnjaka.

Radio-televizija Srbije je 2007. godine emitovala dokumentarni film "Srđo", o Srđanu Aleksiću, a 2008. trebinjsko pozorište "Slovo" postavilo je predstavu "Epilog o Srđanu".

U spomen na Aleksića ustanovljena je i novinarska nagrada za profesionalno izveštavanje o marginalizovanim i ranjivim grupama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 221 idi na stranu