"Hrvatska je antifašistička zemlja"

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić položio je danas venac kod spomenika Mojsiju na gradskom groblju Mirogoj povodom Međunarodnog dana sećanja na Holokaust

Izvor: B92

Sreda, 27.01.2021.

10:11

Foto: Shutterstok/tommaso lizzul

Bandić je rekao da je Zagreb grad heroj, a Hrvatska antifašistička zemlja.

Vence je s izaslanstvom Grada Zagreba položio kod spomenika Mojsiju na spomen 30.000 Jevreja ubijenih i nestalih tokom Drugog svetskog rata u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, odnosno na šest miliona Jevreja nestalih za vreme Holokausta.

"S posebnim pijetetom prisjećamo se tog najvećeg zločina u povijesti koji osuđujemo i da se nikada nikome ne ponovi. Zagreb je grad heroj. Hrvatska je antifašistička zemlja koja temelji svoje tri sastavnice zapisane u preambuli Ustava, to su pozitivne stečevine hrvatske ljevice. To je hrvatski antifašizam, radićevština i starčevićanstvo te Domovinski rat koji je kruna i točka na i slobodne, suverene, demokratske i europske Hrvatske", izjavio je Bandić nakon polaganja venca.

Na novinarsko pitanje kako u tom kontekstu gleda na ustaški pozdrav "Za dom spremni" i incident na obeležavanju 28. godišnjice VRO Maslenica '93., kada je predsednik Hrvatske Zoran Milanović otkazao učestvovanje zbog osoba koje su na sebi imale odeću s ustaškim obeležjima, Bandić je odgovorio da je puno puta o tome govorio te da neće ponavljati.

"U Zagrebu nema nigdje 'Za dom spremni'", poručio je.

Što se tiče obnove groblja Mirogoj nakon zagrebačkog potresa, rekao je da arhitekti rade projekat, te će iduće sedmice imati prezentaciju obnove Mirogoja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: