Ministar izneo frapantan podatak: Srbi umiru VIDEO

Beograd -- U 2020. godini Srbija je izgubila više od 53.000 ljudi, najvećim delom zbog korone, kaže ministar za brigu o porodici i demografiji Ratko Dmitrović.

Izvor: Tanjug, prva
Podeli
Tanjug/Dragan Kujundžić
Tanjug/Dragan Kujundžić

Njega je ugostila TV Prva, u Jutarnjem programu, kada je izneo podatak da je samo u decembru preminulo oko 17.000 građana.

"Nestao je grad veličine Šapca, nije izgledalo tako pre dva-tri meseca, ali je u decembru došlo do strahovitog skoka broja umrlih. I to je porast u odnosu na 2019. godinu za 15 procenata", rekao je Dmitrović.

Upitan šta je najveći problem sa kojim se suočava njegovo ministarstvo, Dmitrović je kazao da je to odluka mladih da nemaju troje dece već jedno.

Prema njegovim rečima, povećanje dečjeg dodatka bilo bi značajno, ali kako kaže, to nije rešenje problema, jer da jeste, kako kaže, Norveška bi imala stopu fertiliteta 5, a ima 1,70.

On je naglasio da rešenje ne može da se nađe preko noći, ali da mogu da se naprave pomaci određenim merama, kao iz 2018. godine kada je, kako kaže, stopa fertiliteta za godinu i po sa 1,48 odsto porasla na 1,52.

''To nije ogromno, ali je solidan pomak'', rekao je Dmitrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 231 idi na stranu