Danas svečano otkrivanje velelepnog spomenika Stefanu Nemanji. Biće i Vučić

Beograd -- Spomenik jednom od najznačajnijih srpskih vladara, velikom županu Stefanu Nemanji, biće svečano otkriven danas, 27. januara, na Svetog Savu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/Tara Radovanović
Tanjug/Tara Radovanović

Svečanosti na Savskom trgu prisustvovaće i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Spomenik impozantnih dimenzija napravljen je u bronzi i delo je ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova, a iz Moskve je u srpsku prestonicu dopreman sukcesivno, u delovima.

Na montiranju spomenika, koje je počelo u avgustu prošle godine, učestvovalo je oko deset ruskih majstora, uz domaće radnike koji su bili zaduženi za rekonstrukciju samog trga.

Spomenik je visok 23,5 metara iznad i pet metara ispod zemlje, težak je oko 80 tona, a postament predstavlja svojevrstan muzej na otvorenom, jer su oko žezla spomenika namontirani fragmenti vizantijskog šlema sa čije su unutrašnje strane mozaici koji predstavljaju delove iz života Stefana Nemanje.

Plato oko spomenika popločan je kamenim kockama starim više od 100 godina, koje su pronađene tokom radova u neposrednoj blizini Savskog trga.

Spomenik koji je postavljen, razlikuje se od onog koji je pobedio na konkursu, jer Stefan Nemanja sada umesto krsta, u jednoj ruci drži mač, što je profesor Sima Avramović objasnio time da je Stefan Nemanja bio osnivač srpske i državnosti i duhovnosti, ali da je ipak prevagnula ideja državnosti koja se nije postizala ruskim krstom već, kao i uvek, mačem.

Izmene u saobraćaju

Beogradski Sekretarijat za javni prevoz saopštio je da će za vreme svečanog otkrivanja spomenika biti izmenjen režim javnog prevoza danas od 17 do 22 sata.

Ukidaju se tramvajske linije 7, 9 i 12, a pojačavaju 6 i 11L. Na potezu Omladinski stadion - Banjica uspostavlja se tramvajska linija 9L, dok će tramvajske linije 6 i 14, kao i linije 11L i 13 raditi na svojim trasama bez izmena.

Autobuske linije 3A, 51, 511, 601, u oba smera, ići će trasom Savska - Nikolaja Kravcova - Bulevar Vudroa Vilsona - terminus "Beograd na vodi". Vozila na liniji 36 ići će u oba smera trasom Nemanjina - Kneza Miloša - Bulevar vojvode Putnika i dalje redovnom trasom.

Na linijama 52, 53, 56 i 56L vozila će se kretati trasom Savska - Nikolaja Kravcova - Bulevar Vudroa Vilsona - Zemunski put - Karađorđeva - Crnogorska - Jug Bogdanova - Zeleni venac.

Vozila sa linija 78 i 83 ići će trasom u oba smera Trg Slavija - Nemanjina - Kneza Miloša - Trg Nikole Pašića - Dečanska - Terazijski tunel - Brankova - Brankov most - Bulevar Mihajla Pupina i dalje redovnom trasom

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 231 idi na stranu