"Lideri Alijanse će doneti odluke da bi NATO bio još jači"

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da je razgovarao sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom o pripremi samita Alijanse.

Izvor: B92

Utorak, 26.01.2021.

23:50

EPA-EFE/ GEORGI LICOVSKI

"Bilo mi je zadovoljstvo da razgovaram s predsednikom SAD kome sam čestitao stupanje na dužnost. Otvara se novo poglavlje za našu transatlantsku alijansu. Radujem se što ću ga dočekati na samitu NATO-a i što ću blisko saradjivati s njim", naveo je Stoltenberg na Tviteru.

Generalni sekretar NATO-a pozdravio je "naglasak Bajdena na obnovi Saveza" i istakao da je "NATO mesto gde se Evropljani i Amerikanci svakodnevno sastaju da bi se zajedno suočili sa izazovima sa kojima se nijedna zemlja ne može suočiti sama".

Naredni samit NATO-a biće u Briselu ove godine, a lideri Alijanse će doneti odluke da bi NATO bio još jači, dodao je Stoltenberg. Datum tog skupa zavisi od epidemiološke situacije u Evropi.

Stoltenberg je dodao da je s Bajdenom razgovarao o borbi protiv medjunarodnog terorizma, posebno u Avganistanu i Iraku, o odnosima s Rusijom i uticaju Kine na bezbednost.

Predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel, predložio je Bajdenu da za njega priredi poseban samit Evropske unije u Briselu, koji bi, kako su naveli diplomatski izvori, bio u isto vreme kad i samit NATO-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: