Italija: Prvi put - brazilski; Stručnjak: zatvorite sve, vakcina ne deluje

Rim -- U bolnici u gradu Vareze, u regiji Lombardija, na lečenju je osoba kod koje je utvrđen prvi slučaj u Italiji brazilskog soja kovida19.

Podeli
Tanjug/Attila Balazs/MTI via AP
Tanjug/Attila Balazs/MTI via AP

U jednom danu u Italiji je 420 preminulih i 8.000 novih slučajeva zaraze od kovida19, piše agencija Ansa.

"Ukoliko broj zaraženih od brazilskog soja kovida 19 poraste, neophodno je odmah uvesti strogi karantin, zatvoriti sve, jer vakcina koja je sada u upotrebi nije efikasna protiv te varijante virusa”, tvrdi virusolog Andrea Krisanti, direktor odeljenja mikrobiologije univerziteta u Padovi.

U Italiji se građani vakcinišu samo Fajzerovom vakcinom, američkog proizvođača, koji je smanjio isporuku ugovorenih količina leka.

Italijanska vlada je zbog toga pokrenula zakonske mere protiv proizvođača Fajzer-Bionteka, jer smanjenje isporučenih količina kompromituje vladin plan o masovnoj vakcinaciji stanovništva.

U međuvremenu, Evropska unija je uvela oznaku, tamnocrvenu boju, za delove zemalja članica u kojima je, prema proceni, opasnost od širenja zaraze najveća.

Tu su uključene tri italijanske regije Friuli-Venecija-Đulija, Kampanja, Veneto i autonomna oblast Bolcano.

Na ovu odluku pobunili su se predsednici tih italijanskih regija koji tvrde da je računica “pogrešna”, jer “kažnjava” one regije gde je testirano više osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 546 idi na stranu