"Možemo sa sigurnošću da kažemo da mi više nemamo koronavirus"

Dušanbe -- Predsednik Tadžikistana Emomali Rahmon izjavio je danas da je epidemija koronavirusa okončana u toj maloj i siromašnoj zemlji centralne Azije.

Izvor: Beta/AFP
Podeli
EPa-EFE ALEXEY NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN
EPa-EFE ALEXEY NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN

Prema zvaničnim podacima, ta bivša sovjetska republika, sused Avganistana, od početka godine je imala samo desetak novih slučajeva koronavirusa i nijedan smrtni ishodpovezan sa kovid-19.

Zvanični podaci, koji su isti više od dve nedelje, pokazuju da je od aprila prošle godine registrovano 13.308 zaraženih koronavirusom, 90 umrlih, dok se 13.218 osoba oporavilo od bolesti.

U Tadžikistanu, koji ima 9,5 miliona stanovnika, trenutno nema aktivnih slučajeva.

"Možemo sa sigurnošću da kažemo da u Tadžikistanu više nema korona virusa", rekao je u parlamentu predsednik Rahmon (68), ali je upozorio da "nema opuštanja" i da se moraju poštovati pravila lične i javne higijene.

Predsednik je takođe rekao da će svima koji dolaze u Tadžikistan biti "određen 14-dnevni kućni karantin pod nadzorom porodičnih lekara".

Tadžikistan, koji je veoma siromašan, ima brojnu dijasporu u Rusiji i Kazahstanu.

Vlasti planiraju da nakon devet meseci otvore džamije naredne nedelje.

Tadžikistanska vlada je prijavila prve slučajeve kovid-19 tek 30. aprila 2020. godine, neposredno uoči dolaska delegacije Svetske zdravstvene organizacije radi inspekcije, dok je zemlja tvrdila da je pošteđena epidemije koja se širila svuda po svetu.

Turkmenistan, još jedna autoritarna država u centralnoj Aziji, nikada nije priznala nijedan slučaj koronavirusa, čak ni nakon uvodjenja restriktivnih mera i saopštenja britanskog ambasadora u Aškabadu da ima kovid-19.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 546 idi na stranu