Angela je priznala: Nama je ovo izmaklo kontroli

Berlin -- Nemačka kancelarka Angela Merkel priznala je da je situacija u toj zemlji, u borbi protiv koronavirusa, vlastima izmakla kontroli.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/Michael Kappeler/Pool via AP
Tanjug/Michael Kappeler/Pool via AP

Prema pisanju dnevnika "Bild", ona je, na video-konferenciji sa šefovima frakcija CDU/CSU kako u Bundestagu, tako i pokrajinskim skupštinama, otvoreno govorila o neuspehu vlasti.

"Nama je stvar izmakla kontroli", citira list kancelarku.

Ona je istakla da se broj novoobolelih mora smanjiti na 50 na 100.000 stanovnika, a konstatuje da se sada svi raduju kada je ispod 200.

Merkelova je priznala i neuspeh vlasti, rekavši da zdravstvene službe nemaju sposobnost da prate kontakte obolelih.

Kancelarki je posebno važno da putovanja oteža ili sasvim zabrani. "Sto puta sam postavila pitanje zašto ne možemo da zabranimo putovanja", rekla je ona.

Dodala je da stalno dobija odgovor da je Nemačka slobodna zemlja, da je moguće ograničiti radijus kretanja, ali da je teško zabraniti putovanje u svet.

Merkelova želi da putovanja učini neatraktivnim i neprijatnim oštrim režimom ulaska u zemlju.

Što se "otključavanja" tiče, kaže da trenutno ne može da se govori o tome. "Moraćemo drugačije da se otvaramo nego što je odlučeno - prvo obdaništa i škole, onda radnje i restorane", objasnila je nemačka kancelarka.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da vakcine protiv koronavirusa nude izlazak iz pandemije, iako on nije onoliko brz koliko bi želeli da bude.

Ona je na svetskom ekonomskom forumu u Davosu rekla i da će pandemija uticati na naš život u narednim mesecima i godinama, kao i da je virus pokazao da smo zavisni od prirode, prenosi Rojters.

Merkel je dodala i i da je nakon prvobitnog refleksa da se brinemo o sebi tokom pandemije, Nemačka spoznala da je bolje raditi uajedno sa evropskim partnerima.

Takođe, ona je tokom svog izlaganja pozdravila odluku SAD da se nakon izbora Džoa Bajdena za predsednika vrati u Svetsku zdravstvenu organizaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 546 idi na stranu