"Tužno"

Imunolog u Zavodu za histologiju i embriologiju KBC u Rijeci, Stipan Jonjić, kaže da je kašnjenje u isporuci vakcina prilično tužno.

Izvor: Tanjug

Utorak, 26.01.2021.

10:56

Tanjug/(AP Photo/Ted S. Warren

"Jer sve te firme koje su radile, na kraju krajeva su i dobile novac od EK, imaju stručnjake koji znaju protočnost njihove tehnologije, što znači da su do detalja mogli da planiraju koliko, do kada i za koga mogu proizvesti. To su i potpisali", rekao je Jonjić u izjavi za zagrebačku N1 tv.

Dodao je da misli da je reakcija svih evropskih čelnika ne samo opravdana, nego i prilagođena tonom jer takve stvari ne smeju da se događaju. "To ide u prilog onima koji spominju zaveru i slično”, istakao je Jonjić.

Pojašnjavaju tehnologiju proizvodnje vakcine i odgovarajući na pitanje mogu li se pogoni za proizvodnju vakcine za grip prilagoditi proizvodnji vakcine protiv korona virusa, Jonjić kaže da postoje različite tehnologije.

"Neke tehnologije, recimo vektorska se može verojatno lako prilagoditi pogonima u kojima se proizvodi vakcina za grip. Ne znam detalje, ali ove druge tehnologije koje proizvode genetičke vakcine su na neki način elegantnija. Pretpostavljam da nije tako zahtevno napraviti te visokoprotočne pogone", kaže Jonjić.

Istakao je, međutim, da kada dođe do ovakvih stvari ne odlučuje, kaže, očito javno zdravstvo niti opšte dobro, nego isključivo novac. "To je jedino što ja kao laik mogu da zaključim. A to će nažalost zaključiti i oni koji zagovaraju zavere", rekao je.

Ukazao je da će delovi svete o kojima niko ne razmišlja proći mnogo gore. “Ako se to može dogoditi Evropi, možete misliti što će se dogoditi drugima”, rekao je.

Govoreći o novim sojevima korona virusa, epidemiolog kaže da će se novi mutanti uvek pojavljivati, da treba imati na umu i da je, kako ističen,, naivno verovati da će ovaj virus lako biti iskorenjen.

"Nama trebaju vakcine - manje ili više efikasne - ali nam trebaju vakcine. Vakcina je ključ", zaključio je Jonjić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: