"Da nije bilo vakcine, možda ne bih preživela variolu veru" VIDEO

Danas je počela vakcinacija samo po pozivu, tačnije samo onih koji su se prijavili.

Izvor: B92, Prva

Utorak, 26.01.2021.

20:55

Printskrin: TV Prva

"Za sve one koji su primili prvu dozu, obezbeđena je dovoljna količina vakcine za revakcinaciju", kaže ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Marija Obradović.

Prethodnih dana veliki broj građana shvatio je "masovnu imunizaciju" doslovno i počeli su da dolaze i bez poziva eUprave na vakcinisanje.

Iz razgovora sa građanima koji su čekali svoj red za vakcinciju moglo se zaključiti da je prethodnih dana gužva bila prevelika, kao i da je bilo dosta onih koji nisu imali zakazan termin.

Ali, građani su se odazvali apelu vlade Srbije i počeli da dolaze u zakazanim terminima pa se danas moglo naići na punktove za vakcinaciju.

Jedan deo anketiranih građana istakao je da je vakcinisanje potpuno bezbolno, da nema nuspojava, kao i da se ničega nisu plašili.

"Da nisam primila vakcinu 70-ih godina protiv variole vere, danas možda ne bih bila živa", ističe jedna od anketiranih pozivajući se na epidemiju velikih boginja koju je jedino vakcina uspela da suzbije.

Svakodnevno se otvara sve više punktova za vakcinisanje. Za sutra je najavljeno da počinju da rade Belekspo centar, Dom zdravlja u Borči, opstina Zemun i još nekoliko mesta.

"Danas je otvoren još jedan punkt u Jajincima da bi se građanima olakšala pristupačnost i da bi se smanjile gužve. Bitno je samo da napomenem da se građani moraju prijavljivati preko e-portala ili na broj telefona 0800 222 334", ističe dr Jelena Jovović.

Još traje vakcinacija ranjivih grupa.

Među najviše postavljanim pitanjima jeste i to koliko će vremena biti potrebno da se stvore antitela. Odgovor je - 7 dana od primanja druge doze vakcine.

Građani su imali nedoumicu oko toga da li su vakcine bezbedne, a lekari naglašavaju da se svaka vakcina koju Alims proveri potpuno bezopasna.

Ipak imunizacija ne znači kraj nošenja maski jer svi ističu da je vrlo važno da se one nose i ubuduće baš zato što nije moguće ođednom vakcinisati sve.

Opširnije u video prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: