Gde završavaju psi lutalice u Sremskim Karlovcima?

Desetak pasa lutalica koji su, po svedočenjima meštana Sremskih Karlovaca, bili agresivni, pojavili su se u centru ovog mesta protekle nedelje.

Izvor: 021.rs

Utorak, 26.01.2021.

17:32

Gde završavaju psi lutalice u Sremskim Karlovcima?
Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Problem je što niko ne zna ko je hvatao te pse, što za sobom povlači drugo pitanje - gde su ti psi završili, rekla je Dragana Popović iz Društva za zaštitu životinja za 021.rs.

"Nisam dobila zvaničnu informaciju ko je hvatao pse, iako sam pokušala. Ipak, nekoliko sugrađana mi je reklo da su videli radnike JKP Belila kako kupe pse na ulici u petak. Kako je onda moguće da nadležni ne znaju? Ja sam zvala i Belilo, oni su rekli da nisu oni kupili. Kako je moguće da šef ne zna šta rade zaposleni?", rekla je Dragana Popović.

Dodaje da je zvala i opštinsku upravu, a da ni tamo nije dobila zvanične informacije.

Navodi i da je njena prijateljica došla do nezvaničnih informacija da su zaposleni JKP "Čistoća" iz Žablja kupili pse i da su ti psi smešteni u njihov azil. Ne vidi, ako je to slučaj, u čemu je problem da se to otkrije.

"Sistemski problem"

Poslednje dve-tri nedelje u Karlovcima se pojavilo "mnogo novih pasa", ističe Popovićeva.

"Lično znam 90 odsto pasa u Karlovcima. Znam čiji su i da li su ulični ili vlasnički. Ima tu i vlasničkih, sa kojima su se ljudi prosto ponašali neodgovorno. Ali sada viđam baš dosta pasa koje nisam viđala ranije", dodaje ona. Ovo je, zaključuje, sistemski problem, jer se ponavlja svake godine i to nekoliko puta godišnje. Kako ocenjuje, niko iz opštinske uprave ne reaguje i niko ne rešava uzrok problema.

Problem sa hvatanjem lutalica nije ništa novo

Foto: EPA-EFE/NIC BOTHMA
Problem hvatanja i zbrinjavanja lutalica u Sremskim Karlovcima nije ništa novo.

Ova opština već godinama nije sklopila ugovor o javnoj nabavci koji bi obezbedio dugotrajnu saradnju sa firmom koja bi se za to brinula, a JKP "Belilo" u čijoj je to inače nadležnosti, nema kapacitete da taj posao obavlja.

Kao i mnoge vojvođanske opštine, Sremski Karlovci su pre nekoliko godina imali sklopljen ugovor sa "Zoohigijenom Aza", koja je imala običaj da hvata pse u jednoj opštini, a potom ih izbacuje u drugim, zbog čega su psi bili uplašeni i dezorijentisani i predstavljali su opasnost za bezbednost.

Posao hvatanja i zbrinjavanja lutalica na teritoriji Vojvodine već neko vreme je problem, a čak je i zaštitnik građana to primetio u izveštaju iz 2019. godine i konstatovao da je "primetna tendencija da jedinice lokalne samouprave koje imaju formiranu zoohigijensku službu koriste usluge preduzetnika ili javnog preduzeća sa teritorije druge lokalne samouprave radi obavljanja poslova koji su u nadležnosti zoohigijenske službe".

Zaštitnik je konstatovao da postoji zakonska obaveza lokalnih samouprava da formiraju svoje službe zoohigijene, te da angažovanje privatnika za taj posao radi nije poštovanje zakona jer ti privatnici često ne ispunjavaju ni minimum uslova da se bave ovom komunalnom delatnošću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: