Čisti se Potpećko jezero - uklonjeno oko 50 odsto otpada FOTO

Priboj -- Nakon što su loši vremenski uslovi nakratko zaustavili radove, nastavljeno je čiščenje Potpećkog jezera kod Priboja i do sada je izvučeno preko 50 odsto otpada.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: Rina
Foto: Rina

Proičitajte još:

Ekološka bomba preti da eksplodira: Rešenje na vidiku? FOTO

Reke, divlje deponije i jezera: Počelo čišćenje Potpećkog jezera od otpada

Počelo čišćenje Potpećkog jezera FOTO

Većina otpada se prevozi do deponije "Duboko" u Užicu, dok se drveće koje remeti rad limskih hidroelektrana smešta na lokalne deponije. Radove na čišćenju Potpećkog jezera obišla je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

"Biće pojačan monitoring, a građani koji bacaju smeće na mesta na kojima to nije dozvoljeno biće najstrožije kažnjeni. Većina otpada dolazi i iz susednih zemalja Crne Gore i BiH, tako da smo održali hitan sastanak sa njihovim predstavnicima kako bi što pre bio potpisan Memorandum o razumevanju. U sve tri zemlje biće formirane radne grupe kako bi se mapirale sve depionije i kako bi zajedničkom saradnjom ovaj problem rešili jednom zauvek", naglasila je Irena Vujović.

U planu je postavljanje barijera na nekoliko lokacija duž vodotokova kako bi se količina dolazećeg otpada razbila i na taj način kasnije lakše uklonila, a ministarka je najavila da će uskoro biti otvoreni konkursi za ovaj projekat i pozvala sve lokalne samouprave da u njima učestvuju.

Reka donosi novo đubre, ali posao se uskoro završava

Foto: Rina
Foto: Rina

"Ono što ponovo pravi problem jeste što visok vodostaj reka donosi nove kubike otpada, pa samo danas imamo oko 2.000 novog smeća, a oko 1000 kubika je ostalo u džepovima. Sve ćemo to ukoloniti, a za nekih deset do petnaest dana posao bi trebalo da bude završen. Uporedo radimo i na sanaciji deponije Stanjevine i na toj lokaciji biće izgrađen zaštitni zid, kako sa te tačke ne bi rekom dolazio novi otpad do Potpećkog jezera“, izjavio je Goran Puzović, direktor JP "Srbijavode".

Foto: Rina
Foto: Rina

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 231 idi na stranu