U Jemenu protest protiv odluke SAD

Nekoliko hiljada pristalica jemenskih pobunjenika okupilo se danas u Sani u znak protesta zbog odluke prethodne administracije Amerike.

Izvor: Beta/AFP

Ponedeljak, 25.01.2021.

17:38

U Jemenu protest protiv odluke SAD
EPA-EFE/ YAHYA ARHAB

Naime, Trampova administracija okvalifikovala je šiitski pobunjenički pokret Huti kao terorističku organizaciju.

Nekoliko nevladinih organizacija zatražilo je u nedelju od novog predsednika SAD Džozefa Bajdena (Joseph Biden) da povuče odluku koja može da ugrozi dodelu humanitarne pomoći Jemenu, zemlji kojoj preti glad.

Kandidat za mesto šefa američke diplomatije Entoni Blinken obećao je prošle nedelje da će razmotriti tu odluku zbog humanitarne situacije u Jemenu.

Okupljeni u Sani danas su skandirali "Smrt Americi" i "Amerika je majka terorizma".

Nekoliko desetina hiljada ljudi poginulo je od početka građanskog rata u Jemenu 2015. godine, a milioni su raseljeni.

Jemen je jedna od najsiromašnijih zemalja, u kojoj 80 odsto stanovništva zavisi od međunarodne pomoći. Ujedinjene nacije smatraju da u toj zemlji vlada najgora humanitarna kriza na svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: