Ko je Nemac u Putinovoj palati?; Pomogao mu kad je bio agent KGB-a FOTO

Na video-snimku ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog o "Putinovoj palati“, pored mnogih Rusa spominje se i jedan Nemac: Matijas Varnig.

Izvor: DW
Podeli
EPA-EFE/ ANATOLY MALTSEV
EPA-EFE/ ANATOLY MALTSEV

Pročitajte još:

Putinova tajna palata? Obezbeđena s kopna, iz mora i vazduha VIDEO/FOTO

Koju ulogu ima taj menadžer i bivši agent Štazija?

Matijas Varnig je po mnogo čemu posebna ličnost, piše Dojče vele.

.Taj 65-godišnjak je najstariji i u ruskom poslovnom svetu najaktivniji nemački prijatelj ruskog predsednika Vladimira Putina. On je bivši agent Štazija, koji je devedesetih godina postao bankar. Od tada je bio u brojnim nadzornim odborima nemačko-ruskih kompanija i banaka.

Trenutno je na čelu akcionarskog društva Severni tok 2 (Nord Stream 2 AG). I on se spominje u video-materijalu Fondacije za suzbijanje korupcije Alekseja Navaljnog, koji je objavljen na Jutjubu. U njemu ruski opozicionar razotkriva široku mrežu korupcije u vezi sa izgradnjom dvorskog imanja za ruskog predsednika, na obali Crnog mora.

Navaljni u video-materijalu spominje Varniga kada govori o razmeni pisama između Putinove bivše žene Ljudmile i jedne nemačke prijateljice, sredinom devedesetih godina.

Jedno od tih pisama je poslato sa Varnigovog telefaksa. Ruski opozicionar citira jedan članak DW-a i kaže da je Varnig finansijski pomogao Putinu - bivšem oficiru KGB – i njegovoj porodici u Drezdenu. Postoje spekulacije da su se njih dvojica upoznali preko tajnih službi bivšeg DDR-a, ali zvanično je njihov kontakt započeo tek u Sankt Peterburgu, nakon što su obojica promenili zanimanje.

"Sresti Putina, nikakav problem"

EPA-EFE/  MAXIM SHEMETOV / POOL
EPA-EFE/ MAXIM SHEMETOV / POOL

Matijas Varnig izbegava javnost i više voli da deluje iz pozadine. Austrijski list Prese 2018. godine je objavio intervju sa njim. Na pitanje koliko se često sastaje sa Putinom, biznismen je odgovorio da ruski predsednik nema mobilni telefon, ali i dodao: "Ali ako nešto želim i imam potrebu da ga vidim, onda to lako rešimo."

Tokom dvadesetogodišnje Putinove vladavine, Varnig je postao najuticajniji nemački menadžer u ruskoj privredi. Član je nadzornih odbora vodećih ruskih kompanija i banaka.

U intevjuu za Prese Varnig je objasnio da je te mandate prihvatio iz dva razloga, koji su bili slučajni i nisu imali veze jedan sa drugim:

"Najveći broj mandata u nadzornim odborima sam preuzeo 2012. godine. 2012. je Severni tok 1 bio završen i moj ugovor je isticao. Bio sam otvoren i za nove zadatke. Paralelno je došlo do sukoba tadašnjeg predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva i vlade. Medvedev je zatražio da svi ministri i visoki službenici podnesu ostavke u nadzornim odborima. I onda su na tim mestima bili potrebni novi ljudi."

Varnig je odbacio pretpostavku da je cilj bio da, kao Putinov čovek od poverenja, uspostavi kontrolu nad upravom koncerna:

"Ne, uopšte ne. Ja nisam portparol Kremlja i ja ne izveštavam u Kremlju i ne pričam pored kamina šta se tamo dešava.”

Od Rosnjefta do Šalkea

Među poslodavcima Matijasa Varniga su neke od najvećih ruskih kompanija. Od 2011. godine on je u nadzornim odborima državnih naftnih kompanija Transnjeft i Rosnjeft. U Rosnjeftu blisko sarađuje sa Gerhardom Šrederom. Bivši nemački kancelar, takođe Putinov prijatelj, od 2017. godine je predsednik nadzornog odbora te kompanije. U svom filmu Navaljni ni jednog trenutka ne spominje Šredera.

Varnig je takođe u nadzornom odboru ruske banke VTB. Do 2015. godine je na istoj funkciji bio i u banci "Rusija", čije je sedište u Sankt Peterburgu. Ta banka se u video snimku Navaljnog i u izveštajima nekih medija dovodi u vezu sa najužim krugom predsednika Putina.

Od 2012. do 2018. godine Varnig je bio na čelu nadzornog odbora aluminijskog proizvođača RUSAL, ali je pod pritiskom američkih sankcija morao da se povuče sa tog mesta. Nemački menadžer je međutim brzo dobio novo mesto i to u svojoj zemlji. 2019. je primljen u nadzorni odbor fudbalskog kluba Šalke 04, čiji je glavni sponzor ruski energetski koncern Gasprom. Pojedini fanovi kluba su protestovali zbog njegovog imenovanja.

Glavni projekat Severni tok 2

EPA-EFE/STEFAN SAUER
EPA-EFE/STEFAN SAUER

Varnigov glavni projekat trenutno je izgradnja Severnog toka 2, gasovoda koji po dnu Baltičkog mora ide od Rusije do Nemačke. On je generalni direktor kompanije Severni tok 2 AG čije je sedište u Švajcarskoj i čiji je glavni suvlasnik Gasprom.

Prethodno je deset godina bio na čelu organizacije Severni tok AG, koja je izgradila prvi gasovod koji ide kroz Baltičko more. Oba projekta, od kojih će pre svega istočne nemačke pokrajine imati koristi, za Varniga su neka vrsta igre na domaćem terenu: on dolazi iz istočnonemačkog Brandenburga.

Ironija sudbine je da je Varnigov glavni projekat doveden u opasnost kada je ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni u avgustu 2020. nakon teškog napada nervnim gasom novičok, na teritoriji Rusije, doveden na lečenje u Nemačku. Pozivi da se projekat Severni tok 2, zbog kojeg su već uvedene američke sankcije, zaustavi ili zamrzne, sve su glasniji. Sudeći prema činjenici da Nemačka i Rusija i pored svih protivljenja ne odustaju od spornog projekta, Varnig je svoj zadatak lobiste u Nemačkoj - uspešno obavio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 546 idi na stranu