Vladin stručnjak pobesneo u programu: Pa nije to proizvodnja sokova

Zbog kašnjenja u isporuci antikovid vakcine, imunizacija osoba starijih od 80 godina kasniće i do dva meseca, piše list "Fato Kotidijano".

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 25.01.2021.

10:58

Vladin stručnjak pobesneo u programu: Pa nije to proizvodnja sokova
Tanjug/AP Photo/John Locher

U Italiji se koristi, za sada, samo vakcina američkog proizvođača Fajzer, koji već treću sedmicu zaredom, jednostrano smanjuje isporuku dogovorenih količina leka.

Kupovina Fajzerovih vakcina dogovorena je kolektivno u Briselu za sve zemlje članice Evropske unije.

Proizvođač vakcine Fajzer-Biontek je najavio da će "već naredne sedmice nastaviti isporuku dogovorenim ritmom”, ali vladin komesar za vanredne prilike Domeniko Arkuri, u programu za televiziju RAI, izjavio je da ih ne interesuju obećanja, već hoće vakcinu.

“Tretiraju zemlje Evropske unije kao siromaške. Ovde se ne radi o proizvodnji sokova”, rekao je Arkuri. On nije mogao da potvrdi da proizvođač vakcinu isporučuje u zemlje koje su lek platile više.

Naime, već nekoliko dana na društvenim mrežama se širi informacija da EU Fajzerovu vakcinu plaća 15, Sjedinjene Američke Države 19, a Izrael 40 dolara i da je cena razlog zašto se vakcina prodaje onima koji više plaćaju, a ne prema ugovorenim obavezama.

U Briselu je za danas zakazan sastanak Komiteta za vakcinisanje da bi razgovarali o problemu kašnjenja u isporuci vakcine Fajzer. Italija je za sada jedina od zemlja EU koja je preduzela zakonske korake protiv proizvođača Fajezerove vakcine.

Ali, prema jutrošnjoj vesti na Radio RAI 3, u ugovoru o kupovini vakcina, koji je tajna, nisu predviđene mere odštete u slučaju neispunjavanja obaveza.

Proizvođač Fajzer-Biontek je kašnjenje u isporuci vakcina prvo pravdao radovima na proširenju pogona u Belgiji, gde se lek proizvodi za potrebe evropskog tržišta, ali je štampa zatim pisala o “pogrešno shvaćenim klauzulama ugovora”, i da u stvari američki proizvođač vakcine proizvedene u Evropi prodaje ne samo zemljama EU, već i drugima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: