EU kaže da će na kraju biti jasno da niko od njih nije više pomogao u vakcinaciji na Zapadnom Balkanu

Evropska unija saopštila da će na kraju vakcinacije biti jasno da niko više od EU nije pomogao zemljama Zapadnog Balkana, prenosi prištinska Koha.

Izvor: Kosovo online

Ponedeljak, 25.01.2021.

10:25

EU kaže da će na kraju biti jasno da niko od njih nije više pomogao u vakcinaciji na Zapadnom Balkanu
Tanjug/Marton Monus/MTI via AP

Kako navodi taj medij, u EU postoji velika frustracija, posebno zbog izjava premijera Albanije Edija Rame, koji je s jedne strane kritikovao EU zbog sebičnosti, a s druge strane rekao da je prve doze vakcina obezbedila EU prijateljska zemlja, prenosi Kosovo online.

Unija insistira na tome da "niko nije tražio od Kosova i drugih zemalja da ne nabavljaju vakcine sopstvenim kontaktima", i dodala da će na kraju vakcinacije biti "vrlo jasno da niko nije pomogao zemljama Zapadnog Balkana više od EU", piše Koha.

Zemlje Unije su se susrele sa ozbiljnim problemima sa proizvođačima vakcina, koji su počeli da krše dogovoreni plan distribucije.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da je na poslednjoj konferenciji lidera zemalja EU zatraženo da izvrše pritisak na kompanije da se pridržavaju obaveza za distribuciju vakcina predviđenih sporazumom.

Do sada su u EU izdate dozvole za upotrebu samo dve vakcine, kompanija Fajzer i Moderna.

Do kraja ove nedelje očekuje se da Evropska agencija za lekove odobri vakcinu Univerziteta Okford koju proizvodi Astra Zeneka.

Fajzer je najavio da će distribuirati manju količinu vakcina sledeće nedelje, ali da će to biti nadoknađeno u februaru i martu, kada se očekuje povećanje proizvodnih kapaciteta.

Kompanija Astra Zeneka upozorila je da će distribuirati manje vakcina od planiranog.

To je dovelo do toga da je EU sada sumnja da može postići cilj vakcinacije, a to je najmanje 70 procenata vakcinisanih punoletnih građana do početka leta.

"Ako pogledate plan distribucije vakcina, videćete da je postizanje ovog cilja moguće", rekla je prošlog petka predsednica Evropske komisije Ursula von der Leien, govoreći nakon virtuelnog samita EU.

Predsednik Evropskog saveta Mišel priznao je da je postizanje ovog cilja veoma teško nakon upozorenja odlaganja distribucije vakcina od strane proizvođača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: