"Novi soj virusa stigao u Srbiju još 31. decembra" VIDEO

Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da prvi slučaj britanskog soja koronavirusa u Srbiji nije juče zabeležen, već 31. decembra.

Izvor: B92
Podeli
Printskrin: TV Prva
Printskrin: TV Prva

Pročitajte još:

"Britanski soj koronavirusa stigao je u Srbiju; primio bih kinesku vakcinu" VIDEO

"Taj slučaj je od 31. decembra, tada je uzorkovan. To je prvi događaj kad se konstatuje da je neko sa tegobama, pa onda utvrdimo daljim istraživanjima mikrobiologa da se radi o novom virusu, koji se razlikuje od prethodnog virusa", rekao je on.

Tiodrović je za televiziju Prva kazao da je situacija sa ženom, koja je iz Velike Britanije doputovala i unela tako novi soj u Srbiju, rešena na najpovoljniji način.

"Pronađeni su svi njeni kontakti, ona je mislim 1958. godište, i svi oni su stavljeni u posebne uslove", napomenuo je on.

Dodao je da mi ne možemo zaustaviti širenje novog soja ni u narednom periodu.

"To ne pričam da bih nekoga zaplašio, nego da bi shvatili da bez obzira što nam vakcinacija ide dobro, da ćemo imati pred sobom situaciju da moramo poštovati apsolutno sve mere koje smo imali", rekao je on.

Tiodorović je kazao da su već postojale informacije i upozorenja za dolazak novog soja, međutim, navodi da studije o novom soju pokazuju da on ima sve osobine kao i osnovni soj koronavirusa.

"Samo je u pitanju tačkasta mutacija kod virusa koji mu daje jednu novu dimenziju. Ja bih napomenuo da tamo gde se mere ne sprovode u potpunosti, tu postoji veća mogućnost zaražavanja, a tako se povećava i smrtnost. To smo mi imali u julu, pa u novembru i decembru", rekao je on.

Upozorio je da će se u Srbiji poštovati mere koje su se primenjivale i ranije.

"Ovo nije trenutak da dođe do nekog opuštanja i ublažavanja mera, već ćemo morati da nastavimo da ih poštujemo", napomenuo je Tiodorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 231 idi na stranu