Izbavljeno 11 rudara nakon 14 dana pod zemljom VIDEO/FOTO

Peking -- Spasioci u Kini oslobodili su 11 rudara koji su bili zarobljeni 600 metara pod zemljom u rudniku zlata na severu Kine, javili su danas državni mediji.

Izvor: Beta
Podeli
Tanjug/Luan Qincheng/Xinhua via AP
Tanjug/Luan Qincheng/Xinhua via AP

Kineska televizija je porikazala snimak izvlačenja prvog rudara, kome su bile vezane oči kako bi se zaštitio od svetlosti. On je odmah je prebačen u bolnicu na lečenje, a njegovo stanje je opisano kao "izuzetno slabo", preneo je Bi-Bi-Si.

U eksploziji koja je dogodila 10. januara u rudniku zlata u provinciji Šangdong zarobljena su 22 rudara. Jedan radnik je umro.

Spasioci su prethodno uspeli da uspostave kontakt sa rudarima i dostave im hranu.

Okno je 350 metara ispod površine blokiralo 70 tona otpada koji se proteže još 100 metara, a spasioci procenjuju da će biti potrebne još dve nedelje da dođu do rudara i prebace ih na sigurno, dok nastavljaju da buše dodatne šahtove za komunikaciju, ventilaciju i eventualno evakuaciju.

Pojedini rudari su iscrpljeni jer su pod zemljom od 10. januara kada je eksplozija srušila ulazni tunel u rudnik zlata u provinciji Šandong.

Uprava rudnika je u pritvoru zbog toga što su čekali više od 24 sata da prijave nesreću, čiji uzrok još nije saopšten.

Pojačan nadzor je poboljšao bezbednost u kineskoj rudarskoj industriji, koja je godišnje oduzimala 5.000 života, ipak nesreće se i dalje dešavaju, a samo prošle godine je poginulo 39 rudara u dve nesreće.

Tanjug/Luan Qincheng/Xinhua via AP
Tanjug/Luan Qincheng/Xinhua via AP

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 546 idi na stranu