Zaev odbacio predlog Alijanse za Albance

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev odbacio je kao neprihvativ predlog albanske opzicione partija Alijansa za Albance o načinu dobijanja državljanstva.

Izvor: Beta
Podeli
EPA-EFE/ Georgi Licovski
EPA-EFE/ Georgi Licovski

Albanska partija predložila je "da se izmenama zakona omogući dobijanje državljastva uz izjavu tri svedoka".

"Predlog Alijanse za Albance stvarno nije za podržavanje. Znate, dva svedoka treba da stupite u brak. I to je dovoljno za brak. Za državljastvo da pozovete svedoke - to nije dovoljno. To nema nigde", rekao je Zaev odgovarajući na novinarsko pitanje da li će podržati taj predlog stranke Zijadina Sele.

Prema predlogu izmena Zakona za državljansto koje je podnela Alijansa za Albance, državljani bivših jugoslovenskih republika koji su do nezavosnosti 8. septembra 1991. živeli u Makdoniji mogli bi da dobiju državljastvo Severne Makedonije uz izjave tri svedoka.

U Severnoj Makedoniji prema procenama ima između 650 и 800 građana bez državljanstva, a Zaev je naveo da su to najvećim delom delom Romi, pa za njima Albanci, a da ima i Makedonaca, ističući da će podržati postupak za brzo dobijane državljastva za te građane.

"Ima svih nacionalnosti. Oni žive sa nama, ali na žalost nemaju pravo na socijalnu i zdravstvenu zaštitu i druge državne koristi Naći će se rešenje uz pomoć UN i drugih zemalja koje su sporovele ovakav postupak za davanje državljastva da bude prvano održivo", rekao je premijer Severne Makdonije.

Kak je istakao, sa svedocima se ne rešava ova stvar, jer je svedočenje subjektivno. "Svako može da dovede tri svedoka iz šire porodice da to kažu. I gotovo. To kasnije može da bude sudski oboreno. To nije rešenje problema", rekao je Zaev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 221 idi na stranu