"Đukanović neumoran u pravljenju podela"

Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović izjavio je danas da je predsednik Crne Gore Milo Ðukanović "neumoran u pravljenju i produbljivanju podela" u zemlji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: patrice6000/ Shutterstock
Ilustracija: patrice6000/ Shutterstock

Perović je naglasio da je Srpska pravoslavna crkva, iako ima nacionalni predznak, crkva svih vernika, bez obzira na naciju.

Perović je za agenciju MINA naglasio da crkvu ne zanimaju identitetske podele, jer je ona, kako je naveo, namenjena svim ljudima dobre volje, prenose podgoričke Vijesti.

"Ali ovakvi anticrkveni tonovi sa kongresa jedne nominalno građanske i sekularne stranke zbunjuju ljude, svadaju braću i nanose društvenu štetu", poručio je Perović.

On je ocenio da Ðukanović nije razumeo građane države čiji je predsednik, kao što, kako je rekao, ne razume sopstvenu crnogorsku istoriju.

Perović je naglasio da SPC ima jasan i nedvosmislen kontinuitet sa crkvom iz Kraljevine Crne Gore, "koja je bila i svetosavska i vidovdanska i koja je čuvala jasnu orijentaciju ka obnovi jedinstva s Pećkom patrijaršijom, koje se i desilo i koje su podržali svi njeni svestenici, vladike i monasi".

Ðukanović je ranije danas optužio Srbiju da ugrožava suverenitet svojih suseda po istom receptu iz 1990-ih, a Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) nazvao je "najopakijim instrumentom velikosrpskog nacionalizma",,

"Navodno su Srbi u regionu ugroženi, pa im treba zaštita Srbije. Kojom ta država u stvari ugrožava suverenitet svojih suseda. Ovog puta na politički teren u Crnoj Gori brutalno je uvedena i SPC. Kao dokazano najopakiji instrument velikosrpskog nacionalizma, podstrekač, jatak i advokat najmonstruoznijeg genocida u Evropi novog doba", rekao je Đukanović na početku vanrednog Kongresa DPS-a.

On je dodao da je SPC u Crnoj Gori branila, kako kaže, navodno ugrožene svetinje, iako je, kako tvrdi, zapravo "providno pokušala da zadrži nezakonito prisvojenu imovinu koju su gradili crnogorska država i građani, a koja je uz to i kulturno istorijska baština Crne Gore".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 221 idi na stranu