"Vraćamo se ratovima prvog dana"

Sin doskorašnjeg predsednika SAD Donald Tramp Junior reagovao je zbog terorističkih napada u Bagdadu u kojima je poginulo 32 ljudi, a 110 je povređeno.

Izvor: B92

Petak, 22.01.2021.

20:35

Foto: Shutterstok/YASAMIN JAFARI TEHRANI

"Vraćamo se ratovima, prvog dana", napisao je Tramp Mlađi na Tviteru, povezavši tako napade sa stupanjem na dužnost novog predsednika SAD Džozefa Bajdena.

Nova administracija Džoa Bajdena mogla bi da iskoristi nedavne terorističke napade u Bagdadu da poveća vojno prisustvo u Iraku.

Podsetimo, jedna od karakteristika američke spoljne politike bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa bila je upravo povlačenej američkih trupa iz međunarodnih sukoba.

Tramp Junior napisao je da se zbog novih nemira "raduje vašingtonska močvara/rat doo", aludirajući na delove administracije i američke vojne industrije.

On je uz svoj tvit podelio i link ka tekstu "Džeruzalem post", koji upravo govori da su napadi u Bagdadu "prva spoljnopolitička kriza sa kojom se suočava Bajden" i da je to "rana prilika da podrži Irak".

Donald Tramp stariji u svom oproštajnom govoru ukazao je kako je posebno ponosan što "nije započeo nijedan rat".

Tramp je prvi američki predsednik posle Džimija Kartera, čiji je mandat trajao od 1977. do 1981. godine, koji nije započeo napad na neku državu ili intervenciju u stranom konfliktu, iako je njegova administracija "zveckala" oružjem zbog tenzija sa Iranom ili u Južnom kineskom moru usled pogoršanih odnosa sa Kinom.

Pojedini bliski Bajdenovi saradnici, kao što je Entoni Blinken, koji je predložen za državnog sekretara, ranije su izrazili želju da SAD moraju da zadrže trupe u stranim konfliktima, a neki od njih su bili među velikim zagovornicima američkih ratova u Iraku, Libiji ili Siriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: