Britanski soj virusa smrtonosniji?; "Oko 30 odsto"

London -- Britanski soj koronavirusa, koji je zarazniji, izgleda jda e povezan i sa većom stopom smrtnosti, rekao je danas premijer Velike Britanije Boris Džonson.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug/Leon Neal/Pool via AP
Foto: Tanjug/Leon Neal/Pool via AP

"Sada takođe izgleda da postoje dokazi da novi soj, koji je prvi put identifikovan u Londonu i na jugoistoku (Engleske) može biti povezan sa višim nivoom smrtnosti", rekao je Džonson na konferenciji za novinare u Dauning stritu, prenosi agencija Frans pres.

Za muškarce stare oko 60 godina, rizik od smrtnosti je 10 na 1.000 sa koronavirusom, a to se penje na 13 do 14 na 1.000 zaraženih novim sojem virusa, rekao je naučni savetnik britanske vlade Patrik Valens.

Prema tome, izgleda da je novi soj oko 30 odsto smrtonosniji, ali naučnici kažu da su ispitivanja još u preliminarnoj fazi.

Valens je rekao da treba naglasiti kako postoji velika mera neizvesnosti oko tih brojeva, i da mora još da se radi na tome dok se ne preciziraju, ali da je naravno zabrinjavajuće ako je ta varijanta virusa, pored toga što je zaraznija, još i smrtonosnija.

Umnogome je uticaj ovog novog soja doveo do toga da je nacionalna zdravstvena služba pod tako velikim pritiskom, rekao je Džonson.

Studije su već pokazale da taj soj može lakše da se širi od drugih verzija virusa.

Britanski soj virusa se i dalje širi u svetu, i sada je zabeležen u najmanje 60 zemalja i teritorija.

Britanija je zaključala zemlju treći put u nastojanju da suzbije treći talas zaraze, koji se pripisuje ovom novom, mnogo zaraznijem soju.

Pokrenuta je masovna kampanja vakcinacije, i 5,4 miliona ljudi dobilo je prvu dozu vakcine, od kojih je 400.000 vakcinisano u poslednja 24 časa, što je rekord.

Efekti zatvaranja su izgleda počeli da se osećaju, jer pada broj zaraženih i stopa reprodukcije virusa, stopa R, je takođe u padu. Naučnici koji savetuju vladu procenjuju da je stopa R sada između 0,8 i jedan, a prošle nedelje je bila između 1,2 i 1,3.

Bolnice su, međutim, i dalje pod velikim pritiskom. U svetlu tih elemenata vlada je ponovila savete Britancima da ostanu kod kuće što je moguće više.

Moguće dodatne mere da se zaštitimo od novih sojeva

Foto: Tanjug/Leon Neal/Pool via AP
Foto: Tanjug/Leon Neal/Pool via AP

Velika Britanija možda će morati da primeni dodatne mere kako bi zaštitila svoje granice od novih sojeva kovida 10, poručio je danas premijer te zemlje Boris Džonson.

"Zaista ne isključujem da ćemo možda morati da preduzmemo dodatne mere", rekao je Džonson na konferenciji za novinare, a prenosi Rojters.

On je dodao da vlada ne može da razmotri ublažavanje restriktivnih mera zaključavanja imajući u vidu trenutno visoke stope zaraženosti, dok ne bude sigurna da program vakcinacije funkcioniše.

Prema trenutnim merama zatvaranja u Velikoj Britaniji, zabranjena je većina međunarodnih putovanja, a novim pravilima, uvedenim u ponedeljak, zahteva se od putnika da imaju negativan test na korona virus pre poletanja i, uz to, da određeni period provedu u karantinu po dolasku u zemlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 546 idi na stranu