Erdogan najavio napad: "Iznenadićemo ih jedne noći"

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan najavio je da bi njegova zemlja mogla sama da interveniše kako bi proterala teroriste PKK sa severa Iraka.

Izvor: B92

Petak, 22.01.2021.

17:51

Erdogan najavio napad:
Foto: Shutterstok/vasilis asvestas

"Imam frazu u kojoj uvek kažem: Možda ćemo iznenaditi jedne noći, rekao je Erdogan u izjavi novinarima u Istanbulu, misleći na mogućnost izvođenja iznenadne turske operacije proterivanja "terorista" iz Sindžara, a prenosi agencija "Anadolija".

Pre nekoliko dana, turski ministar odbrane Hulusi Akar održao je razgovore sa zvaničnicima regije Irački Kurdistan. Prema zvaničnim izvorima, razgovori su bili usmereni na načine za unapređenje zajedničke bezbednosti i vojne saradnje dveju strana.

Dve strane su naglasile važnost primene Sindžarskog sporazuma na način koji garantuje izlazak milicija i neregularnih oružanih snaga iz grada kako bi se normalizovali njihovi uslovi i pružila prilika raseljenima da se vrate svojim kućama.

"Borimo se protiv terorističke "PKK" i moramo da ojačamo našu saradnju u tom pogledu", rekao je Akar.

"Naš cilj je da porazimo teroriste i da bezbedno živimo sa susedima", prenosi "Anadolija".

Turska je od sredine juna pojačala svoje vojne operacije u severnom Iraku, nazvavši ih "Orlova kandža" i "Tigrova kandža" što aludira na lov na kurdski PKK.

Turska je uspostavila desetine vojnih punktova u oblastima svojih operacija na severu Iraka, ali se Bagdad usprotivio vojnoj operaciji i zahtevao je povlačenje turskih snaga iz Iraka.

Gde se nalazi Sindžar?

Sindžar je grad u okrugu Sindžar u provinciji Niniva u severnom Iraku. Nalazi se oko pet kilometara južno od planina Sindžar. Njegova populacija u 2013. procenjena je na 88.023 i pretežno su u pitanju pripadnici naroda Jazida.

Masakr u Sindžaru

Masakr u Sindžaru označio je početak genocida nad Jazidima od Islamske države, ubistva i otmice hiljada jazidskih muškaraca, žena i dece. Dogodio se u avgustu 2014. godine u gradu Sindžar i okrugu Sindžar u iračkoj provinciji Ninivi, a izvršila ga je Islamska država.

Masakr je započeo napadom ID na Sindžar i susedne gradove 3. avgusta, tokom njegove ofanzive na severni Irak. SAD su 8. avgusta 2014. reagovale vazdušnim udarima na konvoje ID u severnom Iraku, što je dovelo do vojne intervencije nekoliko zemalja protiv ID.

Dana 17. decembra 2014. godine, kurdske snage Pešmerge, PKK i YPG započele su ofanzivu na Sindžar u decembru 2014. godine uz podršku američkih vazdušnih udara.

Ova ofanziva prekinula je puteve za transport trupa i linije snabdevanja ID između Mosula i Rake, najvećih gradova tadašnjeg kalifata Islamske države.

Prema Nuri Abdulrahmanu, šefu Odeljenja za koordinaciju i praćenje regionalne vlade Kurdistana, ID je želela da potisne većinu Kurda iz strateških područja i dovede iračke i sirijske Arape sunite koji su u najvećem broju bili lojalni ID.

Ko su Jazidi?

Jazidi su endogamna manjina koja govori uglavnom kurmanđijskim dijalektom kurdskog jezika, starosedeoci su gornje Mesopotamije. Većina Jazida koji danas žive i preživljavaju teška vremena na Bliskom istoku žive na spornim teritorijama severnog Iraka, pre svega u provincijama Niniva i Dohuk. Postoji nesalgsje oko toga da li su Jazidi verska podgrupa Kurda ili posebna etnoreligijska grupa, među naučnicima i samim Kurdima i Jazidima. Jazidska religija je monoteistička i može se pratiti od drevnih mesopotamskih religija.

U avgustu 2014. godine, Jazidi su postali žrtve genocida u kampanji Islamske države za iskorenjivanje neislamskih uticaja.

Jazidizam je monoteistička vera zasnovana na verovanju u jednog Boga, koji je stvorio svet i poverio ga na čuvanje Heptadi od sedam svetih bića, često poznatoj kao anđeli ili "Heft sirr" (Sedam misterija). Među njima je najistaknutiji Tavuse Melek (poznat i kao "Melek Taus"), Paunov anđeo.

Tradicionalno se smatra da su Jazidi koji se venčaju za ne-Jazide prešli u religiju supružnika i izdali svoje korene. Borci ID su smatrani "obažavaocima đavola" i zato su bili na udaru, a sada mogu postati ponovo meta i doživeti novi genocid ukoliko Turska otpočne napad na Sindžar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: