Bajden potpisao više propisa u borbi protiv kovida 19

Američki predsednik Džozef Bajden potpisao je juče više izvršnih uredbi za unapređenje borbe protiv koronavirusa.

Izvor: Tanjug

Petak, 22.01.2021.

08:47

Bajden potpisao više propisa u borbi protiv kovida 19
EPA-EFE/ Al Drago / POOL

Među odlukama su ubrzanje vakcinacije i uvođenje hitne promene zakona koja će omogućiti pojačanu proizvodnju maski i lekova za lečenje kovida-19.

Takođe se uspostavlja Nacionalni odbor za testiranje kako bi se povećao broj testiranih građana, kao i Radna grupa za zdravstvenu ravnopravnost, koja bi trebalo da obezbedi „pravedan“ odgovor na pandemiju, prenose američki mediji.

„Do sada nismo mogli da se oslonimo na saveznu vladu, ona nije delovala hitno, sa fokusom i koordinacijom koja nam je potrebna za borbu protiv pandemije, a onda smo platili cenu“, rekao je Bajden i dodao da je Amerika poslednjih nedelja zabeležila između 3.000 i 4.000 umrlih svakog dana.

On je ponovio da će situacija biti mnogo gora pre nego što se poboljša.

''''Prema podacima, 20 odsto smrtnih slučajeva širom sveta je u SAD, iako naša zemlja čini samo četiri odsto svetske populacije," rekao je.

Američka uprava za zaštitu na radu objaviće smernice za zaštitu od infekcije koronavirusom i nadgledaće njihovu primenu.

Pored već najavljenog pravila o obaveznom nošenju maski i održavanju distance u vladinim zgradama, maske postaju obavezne na aerodromima i na mnogim vazdušnim i železničkim rutama.

Putnici koji ulaze u SAD moraće da imaju negativan test pre putovanja, a po dolasku će morati u izolaciju.

Bajden je rekao da je dosadašnja distribucija vakcine "bila tužan neuspeh" i najavio plan od 100 miliona doza u prvih sto dana na vlasti kao "jedan od najvećih operativnih izazova koje je nacija ikada preduzela".

Centri za vakcinaciju biće otvoreni na stadionima i društvenim centrima, a snažnija finansijska podrška biće pružena lokalnim kancelarijama za borbu protiv pandemije.

Cilj nove administracije je da u narednih sto dana ponovo otvori većinu škola, a Bajden je naložio izdavanje smernica za bezbedan povratak dece u škole i vrtiće.

Takođe se aktivira zakon o proizvodnji kako bi se ubrzala proizvodnja zaštitne opreme i zaliha potrebnih za proizvodnju vakcina.

U svom govoru, Bajden je apelovao na Amerikance da sledećih 99 dana nose maske.

„Nošenje maski postalo je nažalost stranačko pitanje, ali to je patriotski čin“, rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: