Mediji: Osim predsednika, prisluškivani i njegov brat i sin

Pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića, nezakonito su presluškivani i njegov brat Andrej, kao i sin Danilo.

Izvor: Tanjug

Petak, 22.01.2021.

15:48

Mediji: Osim predsednika, prisluškivani i njegov brat i sin
Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Kako navode "Novosti", taj slučaj bi uskoro trebalo da dobije epilog, jer policija već ima pouzdane dokaze ko je sve bio uključen u špijuniranje predsednika države.

Bivša državna sekretarka MUP Srbije Dijana Hrkalović odbila je poligrafsko testiranje u slučaju prisluškivanja predsednika i članova njegove porodice.

Ona je ispitana prvi put 13. januara, a u četvrtak je trebalo da se obavi dopunsko saslušanje po zahtevu Tužilaštva za organizovani kriminal (TOK), koje vodi predistragu.

Hrkalovićeva je prethodno pristala na "detektor laži", ali je potom "u poslednji čas" promenila odluku.

Na prvom saslušanju, prošle nedelje, uglavnom je na sva pitanja odgovarala sa "ne znam" i "ne sećam se".

Pored Dijane Hrkalović, u proteklom periodu saslušano je više od 50 policijskih službenika, među kojima i bivši načelnik Uprave kriminalističke policije (UKP) Dejan Kovačević.

Navodno, on je o svemu što se dešavalo pričao kolegama iz SUK, posebno o tome kako se odvijaju tajna praćenja i prisluškivanja, kako se izdaju nalozi, šta se sve događalo za vreme njegovog rukovođenja, ali je i potencirao da za "neke stvari nije znao".

U predistrazi, među ispitanima je i Kovačevićev zamenik Srećko Lazić, a među prvima su ispitani policajci iz Službe za specijalne istražne metode (ŠIM) Uprave kriminalističke policije (UKP).

Prema navodima, i nekadašnji prvi čovek te službe i blizak saradnik Hrkalovićeve Dejan Milenković Bagzi, koji je sa njom došao u MUP iz Bezbednosno-informativne agencije (BIA), detaljno je ispričao o prisluškivanjima.

Podsetimo, pored predsednika Vučića, prisluškivani su i razgovori njegove porodice - njegovog brata Andreja Vučića i predsednikovog starijeg sina Danila. Prisluškivani su i razgovori direktora BIA Bratislava Gašića, kao i visokih funkcionera SNS Miloša Vučevića i narodnog poslanika Vladimira Đukanovića.

TV Prva je juče prenela da su to potvrdili predsednik odbora Skupštine Srbije za pravosuđe Vladimir Đukanović i nekadašnji operativac Službe bezbednosti Božidar Spasić.

"Mala BIA"

Službu za specijalne istražne metode nazivaju još i "mala BIA", jer se bavi tajnim praćenjima i prisluškivanjima.

Prema zvaničnim aktima, to se radi uz dozvolu suda, ali je sada utvrđeno da to nije uvek bilo tako i da je na njihovoj meti u određenom trenutku bio direktno predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegova porodica.

Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je u četvrtak da je pokrenulo predistražni postupak u vezi sa navodimaa o neovlašćenom prisluškivanju predsednika Republike.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je 15. decembra 2020. godine poslalo zahtev MUP za prikupljanje potrebnih obaveštenja, koji je dopunjen 14. januara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: