Panika u EU - nema dovoljno vakcina, Merkelova upozorila VIDEO/FOTO

Brisel -- Lideri Evropske unije na video samitu razmatrali su nove načine za suzbijanje različitih sojeva koronavirusa.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Oliver Hoslet, Pool Photo via AP
Foto: Tanjug/Oliver Hoslet, Pool Photo via AP

Pročitajte još:

Fajzer posvađao Evropsku uniju

Stručnjaci upozoravaju da je potrebna hitna akcija za sprečavanje novog talasa masovnog oboljevanja i smrtnih ishoda.

Zabrinuti da sledi novi skok broja umrlih od posledica infekcije, lideri su diskutovali o dodatnim ograničenjima prelaska granica, boljem praćenju mutacija virusa i unapređenju koordinacije mera zabrane kretanja unutar Unije.

Jednoglasno su postigli dogovor o zajedničkom okviru za korišćenje brzih antigenskih testova i uzajamnom priznavanju rezultata PCR testova na celoj teritoriji EU, u pokušaju da olakšaju prelazak granica, praćenje virusa i lečenje obolelih.

Ta odluka je važna jer nisu sve države priznavale rezultate testova iz drugih članica bloka, a za ulazak u većinu njih potreban je negativan test na korona virus.

Pitanje koordinacije mera zabrane kretanja deluje zahtevnije, uz brojne različite inicijative država članica.

Nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da će u slučaju izostanka koordinacije možda biti potrebne nove provere na granicama.

Belgija je najavila da će predložiti privremenu zabranu svih putovanja između država članica koja nisu nužna, najmanje do kraja februara.

Direktorka Evropskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) Andrea Amon rekla je da će "sve veći broj infekcija voditi većem broju hospitalizovanih i umrlih u svim starosnim grupama, naročito među starijima".

Od početka pandemije od posledica korona virusa je umrlo oko 400.000 državljana EU.

U studiji objavljenoj pred početak samita, ECDC je upozorio na povećanu opasnost od novih varijanti virusa, nalik onima koje su se pojavile u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi.

Među merama koje ECDC predlaže je i zabrana putovanja koja nisu neophodna i ubrzanje procesa vakcinacije.

Ali pošto EU ne očekuje masovnu distribuciju vakcina pre aprila, lideri u međuvremenu treba da pronađu efikasne načine da spreče širenje novih sojeva virusa.

Evropska komisija veruje da je od ključne važnosti bolje praćenje mutacija virusa sekvenciranjem genoma, uz povećanje korišćenja brzih antigenskih testova.

Granice ostaju otvorene

Foto: Tanjug/Oliver Hoslet, Pool Photo via AP
Foto: Tanjug/Oliver Hoslet, Pool Photo via AP

Lideri EU zaključili su večeras na sastanku posvećenom pandemiji kovida 19 da unutrašnje i spoljne granice EU moraju ostati otvorene, ali uz primenu strogih mera restrikcije neesencijalnih putovanja.

”Ubeđeni smo da morammo da ostavimo otvrene granice, ali istovremeno razmatramo i restrikcije za neesencijalna putovanja”, poručio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

I predsednica Evropske komisija Ursula fon der Lajen, nakon sastanka lidera, poručuje da je neophodno održati funkcionalnost jedinstvenog evropskog tržišta kroz nesmetrani portok robe i radnika.

EU lideri su naglasili ozbiljnost trenutne epidemiološke situacije u Evropi, s obzirom na pojavu novih sojeva virusa, i pozvali na obeležavaje tzv. ”tamno crvenih” zona na epidemiloškoj mapi Evrope koje bi označile mesta gde je pojačana cirkulacija virusa.

Zaključeno je da će se i na spoljnim granicama EU uvesti dodatne mere u cilju zaustavljnja širenja virusa kojim će se i od putnika iz trećih zemlja, kojima je do sada bila potrebna samo potvrda o važenju boravka u EU, od sada zahtevati i testiranje pre puta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 546 idi na stranu