Slučaj stigao do Nemačke - "Skandal u Srbiji"

Glumice koje su se godinama stidele i ćutale odlučile su da progovore.

Izvor: DW

Četvrtak, 21.01.2021.

16:00

Slučaj stigao do Nemačke -
FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ nr

O skandalu na poznatoj beogradskoj školi glume, koji ne potresa samo Srbiju već i region, piše i štampa na nemačkom jeziku, piše Dojče vele.

"Imala sam 17 godina kada me je silovao reditelj Miroslav Aleksić. Tada sam bila u školi glume, ispričala je beogradska glumica Milena Radulović u intervjuu koji je potresao ceo Balkan", piše švajcarski Bund.

"Nakon tog senzacionalnog intervjua srpsko društvo je zahvatila #MeToo-debata. Skoro svi mediji u Srbiji iscrpno izveštavaju o slučaju“, piše švajcarski list i dodaje da se tom osetljivom temom bave i mnogi mediji u regionu, „gde su žene jednako stigmatizovane kao i u Srbiji, kada se požale na seksualno uznemiravanje u svakodnevnom životu".

Srpske državne službe reagovale su neverovatno brzo, piše Bund. Navodni mučitelj je uhapšen. Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je "68-godišnji Aleksić osumnjičen da je seksualno zlostavljao nekoliko svojih učenica, od kojih su dve u to vreme bile maloletne".

Član Arkanove stranke

List prenosi i da nezavisni srpski novinari ocenjuju da je reč o "najvećem skandalu u novijoj istoriji zemlje. Računa se s tim da će se narednih dana i nedelja javiti i druge žrtve".

List iz Berna bavi se i biografijom poznatog reditelja, scenariste i glumca, koji je, kako se navodi, „očigledno bio toliko uticajan da se nijedna njegova učenica do sada nije usudila da ga prijavi“. U tom smislu se pominje da je Aleksić režirao tzv. "Svadbu veka", kada su se venčali Željko Ražnatović Arkan i kraljica balkanskog turbo-folka Svetlana Ceca Veličković.

"Kada je 1990-ih Arkan sa svojom dobrovoljačkom bandom ubijao i pljačkao po Hrvatskoj i Bosni, reditelj Aleksić ga je pratio sa svojom kamerom. Potom se kandidovao na parlamentarnim izborima na listi njegove Stranke srpskog jedinstva. Jedna mlada glumica izjavila je da je Aleksić za vreme NATO bombardovanja Srbije 1999. ušao u jedno beogradskog pozorište u vojnoj uniformi i mladim glumicama rekao: 'Ja sam vaš novi komandant, a vi ste moja armija'".

List na kraju citira izjavu Milene Radulović: "Ja i snažne devojke Srbije nećemo odustati".

Odjeci u regionu

"U početku se osećaš nemoćno i slabo, a onda dođe ’neverovatan stid’“. I list Štutgarter nahrihten citira srpsku glumicu Milenu Radulović, koja danas živi i radi u Rusiji. „Kao i druge zlostavljane žene, prvo je pokušala da svoju traumu preradi psihoterapijom. Godinama kasnije prikupila je snagu da stupi u kontakt i razgovara sa drugim žrtvama M. A.", piše list iz Štutgarta.

Taj skandal je u Srbiji potisnuo koronu s naslovnih strana, piše nemački list.

"Skandal je podstakao četiri glumice u Bosni i Hercegovini da osnuju Fejsbuk stranicu 'Nisam tražila'. Ta platforma trebalo bi da bude ’sigurno mesto za žene’, koje žele da javno iznesu svoja iskustva o zlostavljanju na poslu ili u školi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: