Kad domaći političari zavrnu rukav: Tri opcije - koje su vakcine birali?

Domaći funkcioneri, ličnim primerom, iz prvih redova pozivaju na vakcinaciju. A s obzirom na to da su u Srbiji registrovane tri opcije, biraju različite.

Izvor: B92
Podeli
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs

Pročitajte još:

Imunizacija na klik: Kako da se prijavite za vakcinu protiv koronavirusa

Početak 2021. godine obeležilo je pitanje: koju vakcinu izabrati? Gledajući naše političare, koji su želeli da ukažu na bezbednost vakcina sva tri proizvođača - nijedna nije ostala zapostavljena.

U nadi da će ohrabriti celu naciju i potvrditi značaj imunizacije, prva se vakcinisala premijerka Ana Brnabić. Krajem prošle godine ona je primila Fajzerovu vakcinu.

"Danas je svakako dan za osmehe, konačno od 6. marta imamo razlog za osmeh. Ovo je dan koji predstavlja početak kraja pandemije u Srbiji. Ja sam kao predsednica Vlade osećala potrebu da prva primim vakcinu, da bi pokazala da verujem svim stručnjacima koji su proveravali vakcinu", istakla je tom prilikom premijerka.

Nakon nje, i članovi Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19 to su učinili i doktor Predrag Kon i ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević, kao i bivši ministar Rasim Ljajić. Doktor Kon, koji je nedavno primio i drugu dozu, napominje da je svejedno koju vakcinu ćemo primiti.

Početkom ove godine rusku vakcinu primili su predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i ministar policije Aleksandar Vulin. Osim njih, Sputnjik V bio je izbor i državnog sekretara Ministarstva zdravlja Mirsada Đerleka.

"Kao što čvrsto verujem da je zemlja okrugla, tako verujem da je vakcina dobra i da svako treba da je primi. Želeo sam da dobijem baš rusku vakcinu jer verujem u rusku medicinu", rekao je tom prilikom ministar Vulin.

Dačić je rekao da je to što je primio rusku vakcinu deo ranijeg dogovora između njega, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić da svako od nosilaca najviših državnih funkcija primi vakcine različitih proizvođača "kako bi što više povećali poverenje građana u sam proces vakcinacije". On je rekao da mu niko neće verovati da nije reč o političkim razlozima to što je primio rusku vakcinu i naglasio da vakcinisanjem želi da pruži podršku javnom zdravlju.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar juče je postao i prvi čovek u Evropi koji je primio kinesku vakcinu.

FOTO TANJUG/ NIKOLA ANÐIC
FOTO TANJUG/ NIKOLA ANÐIC

Nakon Lončara, za Sinofarmovu vakcinu rame su podmetnuli direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Bratislav Gašić i ministar odbrane Nebojša Stefanović. Ova vakcina izbor je i ministra finansija Siniše Malog koji se za vakcinaciju danas prijavio elektronskim putem.

"Danas sam ovde, na veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje, zajedno sa pripadnicima Vojske Srbije, da primimo vakcinu s jednom željom - da ovo bude početak vraćanja normalnog života u Srbiji", zaključio je ministar Stefanović.

Sinofarm vakcinu izabrali su i prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, ali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić čija se vakcinacija očekuje za vikend.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 231 idi na stranu