"Urazumite ih, inače ćemo pričati drugačije"

Moskva -- Rusija će drugačije raditi ako Pariz i Berlin ne nateraju Kijev da poštuje normandijske i sporazume iz Minska o Donbasu, kaže šef ruske diplomatije Lavrov.

Izvor: Sputnjik
Podeli
EPA-EFE/ RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY
EPA-EFE/ RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY

On je skrenuo pažnju na to da Kijev ne ispunjava odredbe normandijskih i sporazuma iz Minska o Donbasu, a da predstavnici Kijeva daju izjave da te sporazume nije potrebno poštovati ili da mogu da se implementiraju samo delimično.

"Glavno mi je da shvatim šta misle Francuzi i Nemci. Kada se kao odgovor na naše mnogobrojne pozive, uključujući i moja pisma, da urazume kijevske predstavnike na pregovorima o Donbasu – oni se jednostavno povlače, kako se kod nas kaže, u senku. Ništa javno ne iznose. Ako je princip da ne treba vređati zemlju, rukovodstvo Ukrajine, s kojom je povezana jedna od nada na obuzdavanje Rusije, neka nam onda direktno tako kažu. Tada ćemo drugačije planirati svoje poteze u tom pravcu“, izjavio je ministar.

On nije precizirao kako će tačno Rusija u tom slučaju izmeniti svoju strategiju.

Nije prvi put da Lavrov apeluje na Nemačku i Francusku. Ranije je ministar rekao da Rusija ima ogromne pritužbe na račun Berlina i Pariza povodom rešavanja situacije u Ukrajini i da je važno da oni nateraju Kijev da poštuje sporazume iz Minska i da prestanu da mu gledaju kroz prste.

Nedavno su održani pregovori političkih savetnika lidera "normandijske četvorke" o rešavanju ukrajinske krize održani su u utorak u Berlinu.

Predstavnik Rusije na sastanku bio je zamenik šefa administracije predsednika Rusije Dmitrij Kozak.

Predmet sastanka bila je diskusija o realizaciji rezultata samita u Parizu 2019. godine u delu političkog rešavanja sukoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 546 idi na stranu