"Ali Grčka nastavlja sa provokacijama"

Ankara -- Nemački i turski ministri spoljnih poslova Hajko Mas i Mevlut Čavušoglu razgovarali su danas u Ankari zarad poboljšanja odnosa između Turske i Evropske unije.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Shutterstok/Pit Stock
Foto: Shutterstok/Pit Stock

U sedištu NATO u Briselu počeli su tehnički razgovori između vojnih delegacija Turske i Grčke.

Čavušoglu je, posle sastanka sa nemačkim kolegom Hajkom Masom u Ankari, rekao da je poslednjih dana pozitivnija atmosfera u odnosima EU i Turske, posle burne 2020. godine.

Turska i Grčka su prošlog leta gotovo zaratile zbog spora oko pomorskih granica i energetskih prava u istočnom Sredozemlju.

Prošle nedelje su obe zemlje najavile nastavak razgovora u vezi sa istraživanjem nalazišta gasa u Sredozemnom moru i saopštile da bi moglo da dođe i do susreta najviših zvaničnika, uključujući turskog predsednika i grčkog premijera.

Tursko ministarstvo odbrane saopštilo je da se danas u sedištu NATO održavaju tehnički razgovori sa grčkim kolegama.

"Najavom direktnih razgovora, prozor za diplomatsko rešenje koji je bio zatvoren od 2016. ponovo je odškrinut", rekao je Mas.

"Mislim da su svi učesnici svesni da ovaj proces neće biti lak, ali uveren sam da će, ukoliko obe strane pristupe tim pregovorima sa ozbiljnim namerama i neophodnim pragmatizmom, na kraju biti pronađena politička rešenja."

Sporovi su "veoma složeni, ali nisu nerešivi", dodao je Mas.

Čavušoglu je insistirao da je Turska uvek bila spremna da razgovara sa Grčkom bez ikakvih preduslova, ali je naveo i da Atina možda pokušava da isprovocira Ankaru izazivajući je da odgovori, a zatim da traži od EU da joj uvede sankcije.

"Želimo da nastavimo sa ovom pozitivnom atmosferom, ali nažalost Grčka nastavlja provokacije i u ovom periodu", rekao je Čavušoglu, pozivajući se na pokušaje naoružanja na demilitarizovanim ostrvima i vojne vežbe.

"Nismo zemlja koja se plaši sankcija, ali ne želimo da nastavimo sa ovom negativnom agendom i sankcijama", rekao je Čavušoglu.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis rekao je da pozdravlja obnavljanje razgovora, rekavši da računa na međunarodno pravo i grčke odbrambene sposobnosti.

U decembru je Evropska unija dala zeleno svetlo za sankcije protiv pojedinaca zbog turskog istraživanja rezervi gasa u vodama na koje pravo polažu Grčka i Kipar.

Iako je Ankara više puta rekla da sankcije neće odvratiti Tursku od odbrane njenih energetskih prava, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izrazio je spremnost da pogoršane odnosa sa EU vrati na "pravi kolosek".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 546 idi na stranu