"Srpska pravoslavna crkva je bila pokretač svih genocida"

Član Glavnog odbora DPS Nikola Gegaj tvrdi da aktuelnu vladu Zdravka Krivokapića, koju smatra jednonacionalnom, "prožima četništvo".

Izvor: Tanjug
Podeli
Shutterstock/patrice6000
Shutterstock/patrice6000

On za Sprsku pravoslavnu crkvi tvrdi da je bila "pokretač svih genocida" na prostoru bivše Jugoslavije.

Gegaj tvrdi i da Krivokapića, kako navodi, veliki broj građana, u državničkom smislu, doživljava kao "neznavenu i neodgovornu osobu".

U intervjuu za podgorički portal CdM on je ocenio i da, iako nova vlast stalno govori o pomirenju, ono je sada mnogo dalje nego što je bilo pre četiri godine.

Dodaje da je "glavni štab" izborne kampanje uoči avgustovskih parlamentarnih izbora bila Srpska crkva na teritoriji Crne Gore i van nje, koja, kako kaže, ne samo da je poznata po netoleranciji prema drugačijim u srpskom narodu i prema drugim narodima u regionu već je i "spiritus movens svih genocida na teritoriji bivše Jugoslavije krajem prošloga veka".

"Čitava kampanja koja je dovela na vlast ovu koaliciju imala je scenografiju, retoriku i delatnost koja je isključila Crnu Goru kao nezavisnu državu zajedno s njenim simbolima i dostignućima, Crnogorce kao narod kao i sve druge narode u Crnoj Gori, i to uz ekstremizam, licemerje, puno nebuloza", rekao je Gegaj.

Smatra i da je odbijanje da Predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici, koji je predložila Bošnjačka stranka Crne Gore bude na dnevnom redu Skupštine, mnogo govori o karakteru nove vlasti u Crnoj Gori.

To što je Krivokapić čestitao Dan Republike Srpske predsednici Željki Cvijanović, Gegaj smatra "poražavajućim".

"Na kraju bih naveo da ovu njegovu jednonacionalnu vladu prožima iz početka do kraja četništvo. Dakle, jasno je da sa svojom četništvom ova vlast neće imati dobre odnose ni sa Crnom Gorom, a kamoli sa susednim zemljama", rekao je, između ostalog, Gegaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 221 idi na stranu