Jalovište se slilo u Ibar, "Voda je ispravna za piće" VIDEO

Posle jučerašnjeg izlivanja jalovišta u reku Ibar, direktor Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu Aleksandar Macan kaže da Kraljevčani piju ispravnu vodu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.01.2021.

20:37

Jalovište se slilo u Ibar,
Printskrin/ Tv B92

On kaže i da su preduzete sve mere da tako i ostane.

"Akcident se desio juče oko 15 časova, došlo je do izlivanja određene količine jalovišta u reku Ibar i svega onoga što sadrži jalovište koje se proizvodi tokom prerade rude. U ovom trenutku nije poznata količina izlivanja", rekao je Macan.

On je naveo da će Agencija za zaštitu životne sredine, koja je, kako kaže, nadležna za vodotokove prvog reda, analiziraće sadržaj reke Ibar na matarije koje su izlivene iz jalovišta i takođe preduzeti odgovarajuće mere.

Prema njegovim rečima, taj poplavni talas još nije stigao ni do Raške, a reka ima i svoj sistem prečišćavanja koji se dešava na 50-tak kilometara.

Macan napominje da je moguće da se te materije možda neće ni detektovati u Kraljevu, ali se svakako rade sve preventivne mere radi bezbednosti zdravlja građana.

Direktor JKP Vodovod Kraljevo Aleksandar Protić kaže da je to preduzeće preduzelo sve mere iz Akcionog plana, između ostalog, isključeni su bunari B3 i B6 na Konarevskom i Žičkom polju iz preventivnih razloga.

"Dali smo nalog da Zavod za javno zdravlje uradi takozvanu proširenu analizu koja podrazumeva i analizu prisustva teških metala u pijaćoj vodi. Svim zaposlenima je datnalog da na izvorištima rade kontrolu na svakih sat vremena", rekao je Protić.

On je dodao da su preduzete sve mere koje su u nadležnosti JKP Vodovod da bi se sistem vodosnabdevanja održao u granicama koje propisuje Pravilnik o higijenskoj ispravnosti vode za ljudsku upotrebu

"Sve ostale aktivnosti pratićemo i postupaćemo u skladu sa nalozima koji dolaze prvenstveno od inspektorata za vode, a zatim i od Zavoda za javno zdravlje", rekao je Protić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: