SAD: Povukli smo sve vojnike iz Somalije

Čelnici američke vojske saopštili su danas da su potpuno povukli vojsku iz Somalije.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 17.01.2021.

19:28

SAD: Povukli smo sve vojnike iz Somalije
Foto-ilustracija: Profimedia

To je jedna od poslednjih akcija tokom četvorogodišnjeg mandata predsednika SAD Donalda Trampa, koji ističe 20. januara kada će ga na čelu države zameniti Džo Bajden.

Neki vojni stručnjaci su upozorili da povlačenje oko 700 vojnika dolazi u najgore vreme za Somaliju, jer ekstremistička grupa Al Šabab, povezana s terorističkom mrežom Al Kaida, nastavlja da napada vojne i civilne mete čak i u Mogadišu, glavnom gradu, javio je AP.

Povlačenje američke vojske se odigralo manje od mesec dana pre izbora u toj afričkoj zemlji.

Američka vojska je obučavala i podržavala vojsku Somalije, uključujući i elitne jedinice u kontraterorističkim operacijama.

Sada će određen kontigent vojnika koji je bio stacioniran u Somaliji biti smešten u obližnjim državama, Keniji i Džibutiju, gde SAD ima stalne baze u Africi.

AP podseća da su Amerikanci najavili povlačenje prošle godine i da je 15. januar bio poslednji rok za odlazak njihovih vojnika.

Američka vojska je tokom Trampovog mandata izvela veliki broj vazdušnih napada na ekstremističku grupu Al Šabab i na mali broj boraca koji su povezani sa Islamskom državom, ali iz SAD dodaju da će nastaviti da pritiskaju Al Šabab, koji ima između 5.000 i 10.000 boraca, navodi AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: