Šta Bajden planira da uradi odmah nakon inauguracije?

Kada dođe na mesto predsednika SAD, Džozef Bajden planira da odmah ukine neke od najkontroverznijih odluka svog prethodnika Donalda Trampa.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ JIM LO SCALZO
EPA-EFE/ JIM LO SCALZO

Uz to, prvi planovi su i da se bavi rešavanjem problema izazvanih pandemijom koronavirusa, saopštio je njegov šef kabineta Ron Klajn.

Prvog dana biće doneto 10 predsedničkih uredbi za koje nije potrebna saglasnost Kongresa, piše Glas Amerike.

Posle inauguracije 20. januara, Bajden će odmah ukinuti zabranu putovanja u SAD za državljane pojedinih muslimanskih zemalja, zatim će podneti zahtev da se SAD ponovo priključe Pariskom sporazumu o klimatskim promenana, propisaće obavezno nošenje maski u federalnim zgradama i na međudržavnim putovanjima.

Biće produžen moratorijum na otplatu studentskih kredita i kirija, kako bi se sprečilo da oni koji ne mogu da plate stanarinu ostanu bez krova nad glavom tokom pandemije.

"Ove uredbe će milionima Amerikanaca pomoći da prebrode ovu krizu", piše u dopisu koji je Klajn poslao saradnicima.

Ipak, za kompletno ostvarivanje Bajdenove agende biće potrebna i saglasnost Kongresa, koji treba da odobri plan za pomoć u pandemiji vredan milijardu i devetsto hiljada dolara.

Klajn je najavio i da će Bajden predložiti novi zakon o imigraciji prvog dana na dužnosti.

Drugog dana, Bajden će doneti uredbe koje se odnose na pandemiju - otvaranje škola i pokretanje poslova i masovnije testiranje na koronavirus, a trećeg dana je planirano da se donesu uredbe kojima bi se novčano pomoglo onima koje je pandemija najviše pogodila.

Naredne nedelje Bajden bi trebalo da pokrene pitanje reforme sistema zatvorskih sankcija, klimatskih promena i imigracije, uključujući i spajanje razdvojenih porodica između SAD i Meksika.

Novoizabrani predsednici, tradicionalno, počinju donošenje uredbi od prvog dana na dužnosti. podseća Glas Amerike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 546 idi na stranu