Dodik: Znam šta je iza priče o ikoni

Banjaluka -- Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik kaže da ikona koju je poklonio ruskom šefu diplomatije nije pripadala instituciji Ukrajine ili njihovoj crkvi.

Izvor: B92
Podeli
EPA-EFE/ FEHIM DEMIR
EPA-EFE/ FEHIM DEMIR

Pročitajte još:

Dodik zapretio zbog ikone: Prestani da glumiš državu

On smatra da se iza svega krije obračun Ukrajinaca sa njim zbog izjave o Krimu.

"Traže da vratimo ikonu, ali ne daju nikakav dokaz na osnovu čega to zahtevaju. Ako postoji bilo kakav papir, izviniću se i vratiti ikonu", rekao je Dodik.

Dodik je pojasnio da mu je jedan čovek, koga ne bi mogao nazvati čak ni poznanikom, a koji je 25 godina živio u Rusiji, rekao da ima porodičnu ikonu i da je voljan da se ona vrati u Rusiju

Dodik je ponovio da je preko Direkcije za koordinaciju policijskih tela BiH od Interpola dobijena informacija da nema potražnje za tom ikonom i da je od Ukrajine zatraženo da dostavi podatke da li je ona potraživana, kao nestala na dan kada je Lavrov bio u Sarajevu u posjeti i primio ovaj poklon.

"Do danas nismo dobili potvrdu. Nijedan državni organ Ukrajine ne potražuje tu ikonu. Pokrenut je i pravosudni postupak u Sarajevu, pa ćemo čekati njegovo okončanje", rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, to nije relikvija koja je pripadala nekoj instituciji Ukrajine ili njihovoj crkvi, koja je bila pod jurisdikcijom Ruske pravoslavne crkve.

On smatra da se iza svega krije obračun Ukrajinaca sa njim, jer je poznat po tome što je za Krim rekao da je prirodno pravo Rusije da njim upravlja, što i sada misli, a da Sarajevo jedva čeka da otvori još jedan pravosudni slučaj kao i ranije, samo da bi imali čime "da mašu nad glavom", što je politika spremljena za sve Srbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 221 idi na stranu