Uveli policijski čas, ali ne zbog korone - najmanje šest umrlih

Sudanske vlasti su uvele celodnevni policijski čas u celoj provinciji Zapadni Darfur, posle plemenskih sukoba Arapa i nearapskog stanovništva.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Sam Mednick
Foto: Tanjug/AP Photo/Sam Mednick

U sukobima je od petka do danas poginulo najmanje šest osoba, a ranjeno najmanje 28.

Vlasti Zapadnog Darfura navele su da policijski čas stupa na snagu danas i da će trajati do daljeg, a obuhvata zabranu rada svih prodavnica i okupljanja.

Bezbednosne snage i vojska dobile su ovlašćenje da koriste silu radi kontrolisanja situacije, navodi se u ukazima u koje je Asošiejted pres imao uvid.

Nasilje u Zapadnom Darfuru izbilo je dve nedelje nakon što je Savet bezbednosti UN okončao mandat zajedničke mirovne misije te svetske organizacije i Afričke unije u regionu Darfur, posle pritiska sudanske prelazne vlade, Rusije i nekih afričkih zemalja.

Darfur je i dalje duboko podeljen posledicama oružane pobune i njenog brutalnog gušenja pre dve decenije.

Pre više od godinu dana, u Zapadnom Darfuru su u sukobima Arapa i nearapskog stanovništva poginule najmanje 54 osobe, a raseljeno je oko 40.000 ljudi, od kojih su hiljade izbegle u susedni Čad.

Sukobi u Zapadnom Darfuru veliki su izazov za mešovitu vojno-civilnu vladu Sudana koji se ne smiruje od zbacivanja dugogodišnjeg autokratskog lidera Omara Al-Bašira ustankom u aprilu 2019. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 546 idi na stranu