Uveli policijski čas, ali ne zbog korone - najmanje šest umrlih

Sudanske vlasti su uvele celodnevni policijski čas u celoj provinciji Zapadni Darfur, posle plemenskih sukoba Arapa i nearapskog stanovništva.

Izvor: Beta

Subota, 16.01.2021.

16:24

Uveli policijski čas, ali ne zbog korone - najmanje šest umrlih
Foto: Tanjug/AP Photo/Sam Mednick

U sukobima je od petka do danas poginulo najmanje šest osoba, a ranjeno najmanje 28.

Vlasti Zapadnog Darfura navele su da policijski čas stupa na snagu danas i da će trajati do daljeg, a obuhvata zabranu rada svih prodavnica i okupljanja.

Bezbednosne snage i vojska dobile su ovlašćenje da koriste silu radi kontrolisanja situacije, navodi se u ukazima u koje je Asošiejted pres imao uvid.

Nasilje u Zapadnom Darfuru izbilo je dve nedelje nakon što je Savet bezbednosti UN okončao mandat zajedničke mirovne misije te svetske organizacije i Afričke unije u regionu Darfur, posle pritiska sudanske prelazne vlade, Rusije i nekih afričkih zemalja.

Darfur je i dalje duboko podeljen posledicama oružane pobune i njenog brutalnog gušenja pre dve decenije.

Pre više od godinu dana, u Zapadnom Darfuru su u sukobima Arapa i nearapskog stanovništva poginule najmanje 54 osobe, a raseljeno je oko 40.000 ljudi, od kojih su hiljade izbegle u susedni Čad.

Sukobi u Zapadnom Darfuru veliki su izazov za mešovitu vojno-civilnu vladu Sudana koji se ne smiruje od zbacivanja dugogodišnjeg autokratskog lidera Omara Al-Bašira ustankom u aprilu 2019. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: