Vučić u odličnim odnosima s naslednikom Angele Merkel VIDEO/FOTO

Armin Lašet novi je šef nemačke stranke CDU, umesto Angele Merkel.

Izvor: B92

Subota, 16.01.2021.

11:38

Vučić u odličnim odnosima s naslednikom Angele Merkel VIDEO/FOTO
Foto: Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

U trci za šef CDU-a bili su Lašet, aktuelni premijer pokrajine Severne Rajne - Vestfalije, nekadšnji ministar zaštite životne sredine Norbert Retgen i raniji šef poslaničkog kluba CDU-a u Bundestagu Friridh Merc.

Lašet i Merc ušli su u drugi krug glasanja, na digitalnoj skupštini stranke koja je održana danas, a na kojoj je 1.001 delegat imao pravo glasa.

U drugom krugu glasalo je 991 delegat, dok je četiri bilo uzdržano.

Lašet je osvojio 521 glas, a Merc 466.

Pobedom Lašeta osigurano je da će politika Angele Merkel biti nastavljena, jer je Merc, jedan od žestokih protivnika Merkelove u stranci, najavljivao promene kursa.

Posle 16 godina "vladavine" Merkelove, "cipele" u koje će morati da uđe novi šef stranke veoma su velike.

Pandemija korona virusa naterala je CDU da održi izbornu skupštinu u digitalnom obliku.

Skupština CDU trebalo je da se održi u decembru, ali je zbog epidemiološke situacije pomerana.

Formalno će konačan ishod izbora na skupštini CDU biće proglašen do idućeg petka, pošto sada delegati moraju svoje glasove poslati i putem pošte.

Novi šef CDU Lašet rekao je da će učiniti sve da stranka kroz predstojeće izbore prođe dobro, a posebno na parlamentarnim izborima bude u mogućnosti da ponovo postavi kancelara.

Retgen je, nakon izbora, obećao podršku i jedinstvo stranke u narednom periodu.

Vučić čestitao

Foto: Predsedništvo Republike Srbije
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je čestitku Arminu Lašetu povodom izbora.

"Od srca Vam čestitam i želim sve najbolje! Nastavljamo da se oslanjamo na čvrsto partnerstvo s Nemačkom i CDU-om. Srdačan pozdrav!", napisao je Vučić na Tviteru.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima odlične odnose sa Lašetom i već se sastajao sa njim u Dizeldorfu 2018. godine.

Kao predsednik pokrajinske vlade Severne Rajne Vestfalije Lašet je pre dve godine primio predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Već tada je predsednik Srbije ukazivao na značaj Lašeta u nemačkoj politici, ukazujući da je „džoker“ Merkelove za teške slučajeve i njeni verni pratilac, koji bi jednog dana mogao biti njen naslednik na mestu šefa CDU, što je sada i postao.
Foto: Predsedništvo Republike Srbije
Foto: Predsedništvo Republike Srbije

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: