Dodik zapretio zbog ikone: Prestani da glumiš državu

Kabinet srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika pozvao je ministra inostranih poslova Ukrajine da prestane da se "igra države i tviter diplomatije".

Izvor: Tanjug

Subota, 16.01.2021.

12:28

Dodik zapretio zbog ikone: Prestani da glumiš državu
Deposit photos/Ale_Mi

Dmitri Kuleba je pozvan i da postupi u skladu s međunarodnim pravom i konvencijama.

Povodom ponovljenih optužbi ministra inostranih poslova Ukrajine o vlasništvu nad ikonom koju je Dodik poklonio šefu diplomatije Rusije Sergeju Lavrovuprilikom posete RS i BiH, u saopštenju se podseća da je kabinet Dodika još 23. decembra prošle godine zatražio da Ambasada Ukrajine u Sarajevu dostavi sve relevantne informacije u vezi s navodima o vlasništvu Ukrajine nad tom ikonom.

Iz kabineta naglašavaju da do današnjeg dana Ambasada Ukrajine nije dostavila tražene informacije.

U saopštenju se podseća da nijedna međunarodna institucija, pa ni Interpol nisu potvrdili da se predmetna ikona nalazi na bilo kakvoj listi otuđene kulturne baštine koju potražuje Ukrajina ili bilo koja druga zemlja, prenosi Srna.

"U poslednjih mesec dana konstruisane su različite teorije, spekulisalo se o poreklu ikone, iznesene su brojne optužbe na račun srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH bez ijednog argumenta, dokaza pa čak i indicije koja bi ukazala na to da je stvarno reč o ukradenoj ikoni i da je ista deo ''nestale'' istorijske i kulturne baštine, koju potražuje Ukrajina", naglašava se u saopštenju.

Ukrajina je nakon što je Dodik Lavrovu poklonio pomenutu ikonu saopštila da je ikona njeno vlasništvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: