Stigli su nam ledeni dani, biće i do -20; Kada je kraj smrzavanja? Šta do tada?

Hladno, hladnije, pa onda ledeno. Januar nam je doneo sneg, a narednih nekoliko dana i debeli minus, čak do 20 stepeni ispod nule.

Izvor: B92, S. J.
Podeli
Foto: EPA/Darek Delmanowicz
Foto: EPA/Darek Delmanowicz

Pročitajte još:

Filomena zaledila Španiju, a šta li će tek uraditi Srbiji? FOTO/VIDEO

U fotografijama: U Španiji sneg do kolena, u Grčkoj u moru do grla

Oluja Filomena: Španiju pogodile "istorijske“ snežne padavine, stradalo troje ljudi

Veoma hladno vreme sa jakim jutarnjim mrazevima najavili su meteorolozi za ovaj vikend i početak sledeće sedmice u Srbiji.

Očekuje nas suvo, ali hladno vreme i dnevna temperatura biće od minus 5 do nula stepeni, dok će se minimalna jutarnja spuštati i ispod -10 stepeni, lokalno i ispod -20. Za ove dane upaljen je i žuti meteoalarm.

Najavljeni su takozvani ledeni dani, a meteorolog Đorđe Đurić za B92.net objašnjava šta to tačno znači i do kad možemo da ih očekujemo.

"Ledeni dan je klimatološki termin koji se koristi kada temperatura u toku celog dana ne prelazi nula stepeni. Ljudi često mešaju, kada se kaže ledeni dan, oni odmah pomisle na sibirske temperature od -20, -30 stepeni. Ne, to je isključivo termin koji se koristi kada temperatura ne prelazi nula stepeni", ističe meteorolog "Weather2Umbrella" Đorđe Đurić.

Veoma hladna vazdušna masa stiže nam sa severoistoka Evrope, ali biće veoma slabo provejavanje snega, tako da se ne očekuje neko značajnije formiranje snežnog pokrivača.

Konačno, porast temperature očekuje se od utorka, 19. januara

Filomena zaledila Španiju, a šta nama stiže?

"Jedna velika zabluda jeste da ovaj talas ima veze sa olujom iz Španije. Nema veze s njom. Oluja koja je pogodila Španiju jeste sistem koji je bio tokom prethodnog vikenda, i doneo veoma niske temperature, kao i velike padavine. To je uveliko iza nas. Deo tog sistema je prešao preko južnog dela Balkana još 11. januara", pojašnjava Đurić.

Ledeni dani koji dolaze imaju veze sa ciklonom koji se premešta preko Grčke i Turske, sistem koji je odgovoran za to da će u svom zadnjem delu povući hladnu vazdušnu masu sa severoistoka, i zbog toga će doći do niskih temperatura.

Išlo i do -27

screenshot RHMZ
screenshot RHMZ

Ma koliko delovalo da je dvocifren minus "predebeo", prethodnih godina izdržali smo još "deblji".

"Ovo je sasvim uobičajeno za ovo doba godine. Ako se vratimo koju godinu unazad, 2017. godine za Božić, temperature su bile i do -20 stepeni , a u Sjenici čak -27, i ne samo tada, već i 2012. godine zabeleženi su hladni dani, gde su temperature bile duboko u minusu, ali ove zime ne treba da očekujemo takve temperature", priča meteorolog Đorđe Đurić.

RHMZ izdao je žuti meteoalarm za naredna tri dana; Printskrin: RHMZ
RHMZ izdao je žuti meteoalarm za naredna tri dana; Printskrin: RHMZ

Kako se sačuvati od ledenih dana?

Niske temperature mogu da budu opasne, a Gradski zavod za javno zdravlje Beograda u svojim uputstvima objasnio je kako treba da se ponaša, kada su napolju ovako niske temperature.

  • PROVERITE VREMENSKU PROGNOZU

Ne izlažite se ekstremnim vremenskim uslovima bez preke potrebe. Imajte u vidu da pri jako niskim temperaturama i vetru promrzline mogu nastati nakon svega nekoliko minuta izloženosti. Ukoliko planirate duži boravak napolju ponesite sa sobom hitne potrepštine (vodu, energetske štanglice, pribor za prvu pomoć) u slučaju da se ne možete vratiti brzo koliko ste planirali. Ponesite rezervnu odeću za utopljavanje.

  • NEKA DRUGI ZNAJU GDE IDETE

Pre nego što krenete, obavestite nekog od članova porodice ili prijatelja kuda ste krenuli i kada planirate da se vratite. Ukoliko ćete biti negde udaljeni, recite im kojom rutom idete.

  • OBUCITE SE TOPLO

Obucite višeslojnu odeću, koju možete dodati ili skinuti po potrebi.

  • KREĆITE SE

Ako ostanete u pokretu dok ste vani, vaša cirkulacija će biti bolja i pomoći će vam da održite telesnu toplotu.

  • NE POTCENJUJTE UTICAJ HLADNOG VETRA

Jak vetar utiče na organizam da brže gubi toplotu, čak i kada termometar ne pokazuje izuzetno niske temperature.

  • NE IGNORIŠITE UKOČENOST ILI UTRNULOST PRSTIJU

Potrebno ih je odmah zagrejati (na primer, staviti ruke ispod pazuha ili na stomak).

  • NEMOJTE BEZ POTREBE PREVIŠE DUGO BORAVITI NA HLADNOĆI

Sklonite se od hladnoće na svakih sat vremena i popijte neki topli napitak, promenite odeću ukoliko je vlažna.

Upozorenje! Šta NE treba raditi ako dođe do smrzavanja

  • Nikada nemojte trljati površinu promrzlog dela tela ili stavljati sneg na nju. Trljanjem se dodatno oštećuje tkivo.
  • Nemojte bušiti plikove na promrzlini. Lagano ih prekrijte sterilnom gazom ili čistom suvom tkaninom kako biste sprečili infekciju.
  • Nemojte stavljati smrznute delove tela na radijator, zagrevati ih vrućim oblogama ili termoforom ili ih prinositi otvorenim izvorima toplote kao što je vatra

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 231 idi na stranu