Direktor Tvitera o odluci Tvitera: Ispravno, ali opasno

Izvršni direktor Tvitera Džek Dorsi oglasio se prvi put nakon zabrane naloga američkog predsednika Donalda Trampa na toj mreži.

Izvor: RTS

Četvrtak, 14.01.2021.

09:24

Direktor Tvitera o odluci Tvitera: Ispravno, ali opasno
Tanjug/Michael Reynolds/Pool Photo via AP, File

On je rekao da je to bila ispravna odluka, koja bi mogla da ima dugoročne negativne posledice.

"Nisam ponosan na zabranu naloga Donaldu Trampu niti kako smo do toga došli. Nakon jasnog upozorenja da ćemo to uraditi ukoliko nastavi, odlučili smo se na takav potez na osnovu informacija koje smo imali", napisao je Dorsi u prvom od serije tvitova koje poslao.

Smatra da je to bila ispravna odluka za Tviter, jer je Tramp, koji je kasno sinoć pozvan u Predstavničkom domu američkog kongresa svojim porukama stvorio situaciju koja je dovela ljudske živote u opasnost, prenosi RTS.

"Bili smo suočeni sa neuobičajenim i neodrživim okolnostima, koje su nas primorale da preduzmemo korake zarad javne bezbednosti. Šteta koja je načinjena u pravom životu zbog onoga što je rečeno onlajn je veoma stvarna", istakao je direktor Tvitera. Ipak, Dorsi je dodao da je blokiranje Trampovog naloga bilo daleko od najbolje odluke, opisujući je kao neuspeh samog Tvitera da promoviše zdravu raspravu.

Prema njegovim rečima, takvi potezi razbijaju javnu raspravu, dele ljude i ograničavaju mogućnost za objašnjavanjem i učenjem. Osim toga, naglasio je da takva odluka može imati ozbiljne posledice. Dorsi je takođe istakao da se ovime stvara opasan presedan, koji pokazuje koliku moć ima pojedinac ili korporacija nad javnom diskusijom na globalnom planu.

Mnogi svetski lideri, poput nemačke kancelarke Angele Merkel, kritikovali su potez Tvitera da ukine nalog američkom predsedniku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: