U najmoćnijoj italijanskoj mafiji Albanci - novac donose u domovinu

Među 325 optuženih za najmoćniju italijansku mafijašku grupu "Ndrangeta" nalaze se i četiri Albanca.

Izvor: Kosovo online

Četvrtak, 14.01.2021.

08:45

U najmoćnijoj italijanskoj mafiji Albanci - novac donose u domovinu
Foto: Shutterstok/wanida tubtawee

Ova grupa će se suočiti sa italijanskom pravdom u jednoj od najvećih parnica, jer su političari, advokati i biznismeni uključeni u slučaj kao osumnjičeni, prenosi Koha.

Robert Ljazaj, Afred Ljucaj, Eduard Tahiri i Fljorian Tahiraj su Albanci optuženi da su članovi grupe, kao i bivši advokat Đankarlo Piteli i političar Nikola Adamo. Tužilac Nikola Grateri naglasio je da će suđenje otkriti ne samo zločine Ndrangete, već i umešanost zvaničnika.

"To nije samo odskočna daska protiv mafije, već je takođe važno razumeti evoluciju Ndrangete, koja nije samo umešana u korupciju i podmićivanje, već je povezana sa javnom upravom, takozvanim "belim okovratnicima“. Ovaj proces će otkriti pregled onoga što je kalabrijska mafija danas - više nije mafija za otmice pastira, već velika kriminalna korporacija“, rekao je tužilac Grateri.

Osumnjičeni se suočavaju sa optužbama za ubistva, trgovinu drogom, primanje mita i pranje novca. U međuvremenu, očekuje se da će se oko 900 svedoka pojaviti na suđenju koje se odvija u zgradi visoke bezbednosti u gradu Lamecija Terme, koje se nalazi u srcu teritorije na kojoj deluje Ndrangeta.

Zgrada je pretvorena u veliku sudnicu posebno za taj slučaj. Suđenje, za koje se očekuje da traje najmanje godinu dana, fokusira se na porodicu Mankuzo, koja čini moćnu grupu unutar klana Ndrangeta. Većina osumnjičenih uhapšena je tokom operacija u Italiji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Bugarskoj u decembru 2019. godine.

Albanska mafija novac "ulaže u domovinu"

Izveštaj koji je pre šest meseci objavila italijanska Antimafija zaključio je da je Albanija prvi proizvođač marihuane u Evropi i među prvim zemljama na svetu u kojima su albanske kriminalne grupe i dalje među najvažnijim i najsloženijim u Italiji.

Iako se u izveštaju podvlači da je došlo vreme da se albanske kriminalne grupe smatraju mafijom, najnovije vesti, podvučene u izveštaju italijanske Antimafije, su u promeni uloge koju je Albanija preuzela u nacionalnom i međunarodnom krivičnom scenariju trgovine drogom, postajući glavna tranzitna zemlja za trgovinu heroinom iz Avganistana i Centralne Azije. Albanske kriminalne grupe u ulozi agenata uvoze velike količine kokaina iz Kolumbije na evropsko tržište.

Italijanska Antimafija takođe potvrđuje upotrebu napredne tehnologije u upotrebi brodova iz Albanije, koji su automatski, daljinski upravljani i bespilotni.

Po prvi put italijanska Antimafija signalizira da novac zarađen od ilegalnih aktivnosti albanske kriminalne organizacije ulažu u domovinu, odnosno u Albaniju, u stratešku imovinu kao što su građevinski i turistički sektor. Takođe ih koriste za kupovinu heroina iz Azije i kokaina iz Kolumbije.

Italijanska Antimafija takođe obaveštava da su albanske kriminalne grupe prisutne na većini italijanske teritorije i da su među najsloženijim etničkim organizacijama sposobnim da deluju na različitim nivoima. S jedne strane, oni se pojavljuju u pojedinačnim akcijama ili u saradnji sa drugima i uglavnom u određenim zločinima, a sa druge strane, utvrđeno je postojanje albanskih kriminalnih organizacija dugo strukturiranih na teritoriji Italije sa tipičnim mafijaškim karakteristikama.

U izveštaju koji je pre šest meseci objavila italijanska Antimafija, došlo se do zaključka da su albanske kriminalne grupe i dalje među najvažnijim i najsloženijim u Italiji.

Prostitucija, droga, oružje

U vezi sa identifikacijom albanskih kriminalnih grupa, izveštaj italijanske Antimafije podvlači da je "u budućnosti neophodno u interpretativnom planu razmotriti pojam "tradicionalne mafije“, kao što su mafije Koza Nostra, Sakra Korona Unita, Ndrangeta, Kamora itd.

Prema italijanskom Izveštaju protiv mafije, glavna karakteristika albanskih kriminalnih grupa je pripadnost zasnovana na porodičnim vezama ili članovima koji dolaze iz istog albanskog grada ili područja i imaju isti kodeks ponašanja. Abanska kriminalna aktivnost uglavnom se odvija u trgovini drogom, trgovini oružjem, trgovini ljudima, kao i u eksploataciji prostitucije koju često čine u saradnji sa drugim etničkim kriminalnim grupama u Italiji, poput rumunske i nigerijske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: