Kina: Prvi put, nakon osam meseci

Peking -- Kina je zabeležila prvi smrtni slučaj od koronavirusa na svojoj teritoriji u poslednjih osam meseci, javile su danas zdravstvene vlasti.

Izvor: Beta/AP
Podeli
Tanjug/AP Photo/Andy Wong
Tanjug/AP Photo/Andy Wong

Kina se bori sa ponovnim širenjem epidemije koju je u velikoj meri savladala.Smrtni slučaj prijavljen je u provinciji Hebej, navela je Nacionalna zdravstvena komisija, bez dodatnih podataka o njemu.

U toj provinciji je poslednjih dana više gradova stavljeno u izolaciju posle pojava žarišta zaraze.

Poslednji put je u maju prošle godine prijavljen smrtni slučaj od korona virusa u kontinentalnoj Kini. Prema zvaničnim podacima, sada je broj umrlih od Kovida-19 porastao na 4.635 od ukupno potvrdjena 87.844 slučaja zaraze.

Nacionalna zdravstvena komisija danas je, drugi dan za redom, ; prijavila trocifren broj novozaraženih od korona virusa u zemlji.

U provinciji Hejlongdžijang u regionu tradicinalno poznatom kao Mančurija zabeleženo je 43 novih slučajeva zaraze korona virusa, većinom koncentrisanih u gradu Suiha blizu glavnog grada provincije Harbina, prenosi AP.

U severnoj provinciji Hebej, koja se nalazi blizu glavnog grada Pekinga zabeležen je 81 novi slučaj zaraze. Još 14 potvrdjenih zaraženih su došli van zemlje.

Kina je stavila više od 20 miliona ljudi pod razne stepene zaključavanja u Hebeju, Pekingu i drugim oblastima u nastojanju da suzbije rastuće infekcije pred Lunarnu novu godinu u februaru.

Vlada je prekinula saobraćajne veze sa više gradova, pozvala stanovnike da ne putuju za praznik, odložila važna politička okupljanja i planira da raspusti škole nedelju dana ranije da bi se smanjio rizik od infekcije.

U Kinu je danas stigao tim stručnjaka Svetske zdravstvene organizacije (SZO) da istraži poreklo pandemije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 524 idi na stranu