Tako se to radi u Americi: Daš 170 miliona i...FOTO

Vašington -- Korporacije i industrijske grupe dale su poslednjih godina najmanje 170 miliona dolara zvaničnicima vladajuće Republikanske stranke.

Izvor: Beta/AP
Podeli
Tanjug/AP Photo/Shafkat Anowar
Tanjug/AP Photo/Shafkat Anowar

Ti zvaničnici su potom osporili novembarsku pobedu novoizabranog predsednika Džozefa Bajdena nad predsednikom Donaldom Trampom, navodi se u novom izveštaju jedne vladine nadzorne grupe.

Izveštaj službe "Public Citizen" razmatra doprinose korporacija i sektorskih udruženja koji su od izbora 2016. godine dali novac za 147 člana Kongresa SAD koji su se po Trampovom nalogu prošle nedelje usprotivili potvrđivanju ishoda novembarskih izbora na kojima je pobedio Bajden.

Ti novčani pokloni došli su pod kontrolu posle smrtonosne pobune Trampovih pristalica, koje su prošle srede upale u Kapitol da bi zaustavile završno glasanje uzbora za predsednika.

Mnoge kompanije su od tada rekle da će izbegavati davanje novca članovima Predstavničkog doma i Senata koji su glasali za poništavanje pobede Bajdena. Druge kompanije su privremeno odložile političko davanje novca obema političkim strankama.

Iznos korporativnih doonacija pojedinačnim kandidatima ograničen je na 5.000 dolara po kandidatu godišnje, što je tek mali deo ukupnog iznosa priliva gotovine kandidatima. Ali, podaci koje je pregledao "Public Citizen", a koji su dostavljeni agenciji AP, pokazuju da su korporacije dale znatne sume gotovine za kampanje, posebno republikancima u Predstavničkom domu.

"Ako bi (korporacije i industrijske grupe) odlučile da se zaista dogovore i prestanu da daju novčani doprinos tim ljudima, to bi imalo efekta", rekao je Majk Tanglis, direktor istraživanja "Public Citizena", koautor izveštaja. Tanglis je, međutim, rekao da je "vrlo skeptičan prema tome da će kompanije zauvek prestati da daju novac tim ljudima".

Najveće novčane priloge za 147 republikanaca dali su, kako je navedeno u izveštaju, Nacionalna asocijacija trgovaca nekretninama, Nacionalno udruženje bankara, kompanije "AT and T", "Comcast", "Exxon Mobil", "Boeing" i "Lockheed Martin".

Među 19 kompanija i sketorskih udruženja navedenih u izveštaju, svaki je dao najmanje milion dolara tepublikancima u Kongresu koji su glasali za poništavanje novembarskih izbora, a 46 je dalo bar polovini republikanaca, podnosilaca prigovora na izbore, navodi se u izveštaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 546 idi na stranu