Vraća se Kurti

Priština -- Portparol Pokreta Samoopredelenje Perparim Krieziu kaže da će lider te stranke Aljbin Kurti biti kandidat za poslanika i premijera takozvanog Kosova.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: EPA / Valdrin Xhemaj
Foto: EPA / Valdrin Xhemaj

Upitan da li će lider PS, Aljbin Kurti biti nosilac liste, imajući u vidu poslednju odluku Ustavnog suda Kosova, Krieziu je rekao danas da Kurtiju ta odluka ne uskraćuje mogučnost da se kandiduje.

"U apsolutnom smo pravu da na listu kandidata za poslanike uvrstimo predsednika Kurtija i našu članicu Predsedništva Aljbuljenu Hadžiu. Uprkos namernoj magli u javnoj raspravi o posledicama presude Ustavnog suda, ona u stvari ne predstavlja nikakvo uskraćivanje prava da budu izabrani, naime da se kandiduje na izbornoj listi", kazao je on za prištinske medije.

Prema njemu, ta ocena se zasniva na činjenici da njihovi slučajevi nisu bili predmetom razmatranja od strane Ustavnog suda.

"Drugo, zato što nisu osuđeni na zatvor kako bi povukli paralelu sa slučajem Etema Arifija, već su osuđeni na uslovnu, odnosno alternativnu kaznu, za koju Krivični zakonik nije predvideo pravne posledice", rekao je Krieziu.

Među pravnim stručnjacima na Kosovu postoje različita mišljenja u vezi sa mogućnostima da se odlukom Ustavnog suda Kurtiju onemogućava kandidovanje za poslanika i za premijera Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 70 idi na stranu